14 nya fall i Gällivare

2020-11-24

Gällivare kommun håller fortfarande en låg incidens och smittspridning i förhållande till den stora spridningen som sker i länet. !4 nya smittade under förra veckan.

Covidtester som tas registreras på den kommun där personen är skriven. Detta et betyda att det finns mer smittade i en kommun men provsvaret som registreras läggs i statistiken för det län och kommun vederbörande är skriven i.

Av de Covidtester som togs registrerades i Norrbotten förra veckan är 10 % positiva.  

Region Norrbotten meddelar om en hård belastning på laboratorium och att man inte hinner med att analysera alla prov. Det skickas nu prover till andra labb i Sverige och även till Finland varav det blir en eftersläpning på provsvar. Av den anledningen blir veckostatistiken inte helt korrekt. Det finns många önskemål om att vissa samhällsviktiga funktioner borde ha förtur och testats snabbare. Regionen förklarar att taket redan är uppnådd för prioriterade snabbtester som idag är för vård och omsorgspersonal. En vädjan är att man inte ska testa sig om man inte har symtom. 

Belastningen på slutenvården har ökat krafigt i länet. I dagsläget är 40 stycken inlagda på sjukhus i Covid-19 runt om i länet och siffran stiger snabbt uppåt. Det stora antalet finns på Sunderby sjukhus. På Gällivare sjukhus finns en inlagd.