Lugnt läge i länet

Det råder ett lugnt smittläge i länet och i landet som helhet. Under de två senaste veckorna har Gällivare haft fyra nya fall av Covid-19. Norrbottens län har lägst incidens i hela landet. En person vårdas just nu på sjukhus.

Tabellen över antalet fall och incidens vittnar om det lugna läge som råder i länet just nu. Alla kommuner, förutom Överkalix och Övertorneå, rapporterar en grön nivå.
- Det ser bra ut för oss i den nordliga provinsen. På tabellen är i allt princip grönt. För de kommuner som är lite gulare så krävs det så få fall för att de ska komma upp i nivå, så det är inget att oroa sig för säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt nämner också att många av de insjuknade fallen är reserelaterade.
- Det är mycket folk som varit på äventyr ute i världen och det är de som drar med sig smittan. Därför är det viktigt, när man varit på den typen av äventyrligheter, att testa sig när man kommer hem.

Vaccination
Till och med vecka 32 har nästan 300.000 vaccindoser givits i Norrbotten och en mycket god vaccinationseffekt kan konstateras. Idag är det få konstaterade fall som resulterar i sjukhusinläggningar och dödsfall. Dock ses en risk för ökat antal dödsfall när förkylningssäsongen drar igång vid månadsskiftet september-oktober.
- Det är jättebra om vi kan få så många som möjligt att vaccinera sig innan förkylningssäsongen drar igång. Vaccinet ger ett mycket högre skydd mot att bli svårt sjuk. Ju fler som vaccinerar sig desto bättre och desto lugnare kommer vi få, säger smittskyddsläkaren.

Avslutningsvis säger smittskyddsläkaren att det viktiga är att få folk att fortsätta vara försiktiga och att följa rekommendationerna och poängterar att det absolut viktigaste är att få alla att vaccinera sig.
- Vaccinationen ger ett mycket bra skydd mot svår sjukdom eller död. Men skyddet är inte 100 %. Fortsätt följa råd och rekommendationer, även om du är vaccinerad.

Bromsa och begränsa smittspridning genom att: 

• Ta ansvar och skydda dig själv och andra från covid-19.
• Stanna hemma om symtom som kan tala för covid-19-infektion.
• Gå och testa dig om du har symtom på covid-19.
• Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Undvik trängsel.
• God handhygien kan förebygga smitta.
• Om du umgås med andra än de du normalt träffar – gör det på ett smittsäkert sätt och i mindre grupper.
• Håll dig uppdaterad om vilka rekommendationer som gäller från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd.

Tack för allt du gör för att förhindra spridning ❤