För skolan

Visning av våra utställningar
Boka en visning av våra utställningar genom receptionen.  Du kan också kontakta oss för förfrågan om du är intresserad av ett särskilt tema eller aktuell utställning. Vi anpassar våra visningar och arbetmoment efter årskurs.

Du kan använda våra visningar och kunskap som komplement till ett ämne ni läser i skolan eller bara för nöjes skull. Visningen med arbetsmoment tar cirka en timme men vi anpassar oss alltid efter era behov.

Vi kan erbjuda dig teman inom historia, kulturhistoria, konst och kultur.

Visning om Gällivare kommuns historia
Visningen omfattar Gällivare kommuns historia och framväxt, om djur och natur, om gruvnäringens historia och historia om byarna. Samisk kultur, om samisk religion, dräkthistoria, bruksföremål, rennäring med mera.

Om konstnärer från Gällivare Malmberget

Vi berättar om konstnärernas betydelse, vilka de var och hur de arbetade.
Vi tittar närmare på konstnärerna och arbetar i Skolsalen med papper och penna eller oljekrita.

Visning och workshop om konstnären Erling Johansson
Vi börjar i  trapphuset för att sedan gå in på museet och titta på verk, en film och slutligen arbetar vi i skolsalen. Visningen tar ca en timme beroende på antal elever.

Gruvarbetarnas Strejkkonstsamling
Vi pratar om strejken som bröt ut i Malmfälten 1969, vi tittar på konst och skulpturer. Visningen anpassas efter årskursen.

En gammaldags skoldag för de minsta
Eleverna får låna ett tidsenligt tilltalsnamn, därefter ringer skolfröken i klockan och vi gör en tidsresa till 1900-talets början. I skolsalen leker vi skola enligt Nattavaras skolschema från 1904. Tidsresan tar cirka 45 minuter.


Pedagogiska resurser 
Vi har tagit fram pedagogisk material som kan användas i undervisning av historia. Materialet består av bilder och texter som grundar sig på våra utställningar. Vill du använda materialet i samband med ett besök hos oss är du välkommen att höra av dig.  


Informationslåda om samisk kultur
Lådan är producerad av Ájtte och finns för uthyrning och avhämtning på Gällivare museum. Lådan innehåller material som kan användas i undervisningssyfte.


Museets öppettider:

Tisd-Fre 11:00-15:30
Onsdagar 11:00 - 20:00
Lördag 12:00-14:00
Söndag Stängt

Besöksadress:

Storgatan 16
982 31 GÄLLIVARE
Reception: 0970-818 692

Vi som arbetar här:

 kontaktinfo