Kultur på räls kommer till Gällivare

Inlandsbanefestivalen som har gästat norrlands inland sedan nystarten 2007 kommer åter på besök till Gällivare. Ett turnésällskap med bland annat lokala artister bjuder till en trevlig och blandad upplevelse med musik, gemenskap och underhållning i fokus.

När: Onsdag den 1 september
Var: Folkets hus, Gällivare

Turnésällskapet i Gällivare består av:
Pia-Maria Nutti Holmgren
Johan Piribaurer & Gruvtolvan
Johan Airijoki
Kristian Anttila
Decorate the sky
Zamira Hagadal

Inlandsbanefestivalen tog form på 90-talet genom ett gäng ungdomar i Arvidsjaur, med Johan Piribauer i spetsen, som ville skapa en stödfestival för Inlandsbanan som då hotades av nedläggning. När Inlandsbanan fyllde 100 år 2007 så återuppstod festivalen genom Inlandskult. Sedan dess har den årligen arrangerats som en ambulerande festival där artisterna åker rälsbuss mellan konserterna, från bygd till bygd i Norrlands inland.

Orterna som festivalen besöker varierar. I år blir det nio stopp runtom de tre nordligaste länen, från Östersund i Jämtland, genom Västerbotten och upp till Gällivare.
Här i Gällivare, som är det sjunde stoppet på festivalturnén, kommer konserter hållas i Folkets hus med bland annat vackra melodier av den lokala förmågan Johan Airijoki. Lokala förmågor i programmet är ett viktigt perspektiv för Inlandskult som vill levandegöra glesbygden. Men festivalen har också som målsättning att skapa ett "möte mellan människor" och på så vis också bidra till utvecklingen för Inlandsbanan och de kommuner som Inlandsbanan går igenom. Detta och mycket mer på onsdag, missa inte!

Arrangemanget har fri entré och begränsat antal platser.

Arrangörer: Gällivare kommun Kultur, Region Norrbotten samt medarrangörer Kontaktnätet, #inlandsbanan och Musikverket.

Vi vill uppmana alla att ta ansvar och visa hänsyn i dessa tider, då pandemin tyvärr ännu inte är över.
Mer information om evenemanget hittar du på www.inlandsbanefestival.se