Maxida Märak uppträder i Gällivare

Musik, fika och tal. Det och mycket mer bjuder söndagens samiska kulturdag på. En av artisterna på scenen är artisten Maxida Märak, aktuell i Så mycket bättre 2021. Nu i Gällivare för att sjunga på den samiska kulturdagen.

- Det är positivt att det tas initiativ till att ha såna här tillställningar i Gällivare, för att visa att det är Sápmi, säger Maxida Märak.

Under dagen kommer Strandcaféet hålla öppet och det bjuds på fler programpunkter som består av både samisk historia, och även samiskt hopp om framtiden.

- Vi som urfolk må vara få, procentuellt sett, men vi har bra sammanhållning och vi besitter kunskap om naturen som är livsavgörande, säger Maxida Märak. Det är en otroligt turbulent tid, inte bara för pandemin utan nu håller naturen på att säga ifrån med klimatförändringar och naturkatastrofer.

 

På söndag kommer även Kerstin Andersson närvara, för att lansera skriften Unna Saiva, en skändad samisk offerplats. Skriften handlar om offerplatsen i hennes hemby, som plundrades för drygt 100 år sedan. Offergåvorna finns på Historiska museet i Stockholm, men målet är att föremålen ska få flytta hem till de marker de en gång fanns på.

 

Den samiska kulturdagen är ett firande av Urfolkens dag, som inträffar den 9:e augusti. Urfolkens dag instiftades av FN:s generalförsamling och i världen finns runt 370 miljoner människor som tillhör ett urfolk, däribland samer.