Ebba Andersson under Volkswagen Tour 2018. Foto: Michael Renström

Nu blir det åka av!

Frida Karlsson kommer, Charlotte Kalla kommer, Ebba Andersson lika så – precis som hela den svenska skideliten!

Det är dukat för en riktig skidfest i Gällivare 28-31 mars när Volkswagen Tour avgörs och tävlingarna direktsänds i Expressen TV med miljonpublik!

- Jättekul med alla VM-medaljörer på startlinjen och att vi får en chans att visa upp Gällivare för en stor tv-publik under vår kanske finaste årstid, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland.

Över 100 funktionärer från Gellivare Skidallians och Friluftsfrämjandet är sedan flera veckor tillbaka i full gång för att duka upp inför vårens stora skidevent. Det är mycket som ska ställas i ordning inför invasionen av skidåkare som väntas. Totalt är det sju arrangemangsdagar inom loppet av tio dagar som väntar.

Skidfesten drar igång 28 mars med VW-sprinten som är den första deltävlingen i Volkswagen Tour. I år genomförs sprinttävlingen på Hellnerstadion istället för i centrum eftersom Sjöparksområdet är byggarbetsplats och som vanligt avgörs också Dundret Runt/Sparbanken Nord Företagsstafetten samma kväll. 

- Ska bli jättekul att kunna bjuda Gällivarepubliken på en tävling med världens bästa sprintåkare på startlinjen, de svenska tjejernas framgångar under vintern har ju varit alldeles fantastiska, säger tävlingsledaren Leif Johansson.

Lördag 30 mars väntar deltävling två i touren som i år också har status som svenskt mästerskap, damerna kör 3 mil och herrarna kör 5 mil – SM-tävlingarnas riktiga prestigedistanser!

Tävlingarna avslutas sedan 31 mars med den spektakulära klättringen från Hellnerstadion till toppen av Dundret.

Dundret Runt

- Det är fjärde året som vi kör Volkswagen Tour som etablerat sig som en tävling det talas mycket gott om i skidsverige. Att vi genom samarbetet med Expressen nu får alla tre tävlingsdagar direktsända är en utveckling som vi haft i vår målbild. Att det nu blir verklighet är riktigt roligt och värdefullt för Gällivare som vintersportort, säger Stefan Nieminen.

Men knappt hinner funktionärerna duka av efter touren innan det är dags igen. 3-4 april arrangeras Skolornas Dundret Runt som i år har nästan 1100 anmälda från alla skolor i kommunen. Ett arrangemang som blivit mycket populärt, Hellnerstadion kokar av lek och skratt under två dagar.

- Här finns inga nummerlappar eller tävlingshets. Skolornas Dundret Runt handlar om att få barn och unga att komma ut i friska luften, röra på sig och har roligt med skidor på fötterna. Sedan hoppas vi ju att det är några som fastnar för längdåkningen och gör det till sin idrott, säger Leif Johansson, som också är ordförande i Gellivare Skidallians.

Inför årets Skolornas Dundret Runt har klubben investerat i 15 par vallningsfria skidor, stavar och pjäxor för utlåning till de som saknar egen skidutrustning.

-Vi vet att många föräldrar drar sig för att köpa dyra skidutrustningar till sina barn, eftersom man inte vet om de kommer att användas mer än någon enstaka gång. Genom att erbjuda möjligheten att låna utrustning och prova, hoppas vi kunna få fler unga att få upp ögonen för längdåkning och det behövs för återväxten, säger Leif Johansson.

Skidfesten avslutas sedan med klassiska Dundret Runt 6-7 april, då närmare 2000 skidåkare väntas invadera spåren runt Dundret. Arrangemanget körs i år för 55:e gången och har utvecklats till ett av landets största och mest populära motionslopp på skidor.

- Vi har ett fantastiskt bra stöd från näringslivet i Gällivare och kommunen för att kunna genomföra detta jättearrangemang. Men utan alla frivilliga krafter som ställer upp och jobbar med allt som hör till en stor skidtävling till skulle det vara omöjligt, säger Stefan Nieminen.

Foto: Michael Renström