Pressmeddelande: Digitalt event för fler företag till Gällivare

Närmare 200 deltagare är föranmälda till det digitala eventet som ska locka till sig företag inom bygg och anläggningsbranschen. När Gällivare nu blir världsledande i och med gruvindustrins gröna omställning och miljardsatsningar görs behövs förstärkning av nya entreprenörer, exploatörer, konsulter och arbetskraft som vill vara en del av framgångsresan.

Under tisdag eftermiddag sker fyra timmars direktsändning, från en studio i Kunskapshuset i Gällivare. Fokus är Gällivares behov av tillväxt och målgruppen är bygg- och anläggningsbranschen i Sverige. Allmänheten kan via länk följa hela sändningen.

- Vårt gemensamma mål är att informera och få byggentreprenörer och konsulter att satsa i Gällivare. Gällivare blir först i världen och därmed världsledande när det handlar om industrins gröna omställning, men för att det här ska hända behöver vi till exempel bygga 1200 nya bostäder och öka befolkningen med 15 procent de närmaste åren, säger Alexander Kult, särskild samordnare i Gällivare kommun.

Att Gällivare ska lyckas locka till sig invånare och kompetens är inte bara i kommunens intresse. Det är en förutsättning för att LKAB, Hybrit Development AB och Boliden Aitik ska kunna genomföra sina satsningar, vilket i sin tur är av riksintresse. Den gröna industriomställningen behövs för att Sverige som land ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle. Därför har regeringen tillsatt en samordnare för de industriella satsningarna i norra Sverige, Peter Larsson. Han är en av gästerna i programmet den 21 september. 

- Mitt uppdrag är att säkra att de industriella satsningar som är planerade verkligen har möjlighet att komma till stånd, säger Peter Larsson. Under eventet RE-do för framtiden ska han berätta om vad som krävs. Kompetensförsörjning är förstås är en nyckelfråga men också tillståndsförfaranden och elförsörjning är i fokus. Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark medverkar i programmet och berättar bland annat om de politiska verktyg som finns för att kunna vända befolkningsströmmar från Norrbotten i motsatt riktning.

Konsten att bygga ett attraktivt samhälle
- För att vi ska locka hit såväl invånare som investerare krävs att vi har ett attraktivt samhälle och att vi är bra på att belysa det som gör Gällivare unikt, konstaterar Gällivares särskilda samordnare. Alexander Kult.

Eventet RE-do för framtiden kommer sändas för allmänheten på Gällivare kommuns Facebooksida och Linkedin. 200 speciellt inbjudna gäster inom bygg och anläggningsbranschen kommer att delta via zoom. Programledare och radioprofilen Lena Callne kommer guida tittarna genom en fullspäckad eftermiddag.

- Trots att jag som journalist försöker hänga med i utvecklingen i Norrbotten har jag inte förrän nu förstått dimensionerna av de miljardsatsningar som är på gång i Gällivare. Det handlar om möjligheter, utmaningar och förstås en del orosmoln. Jag vågar utlova att alla som hänger med i tisdagens sändning kommer att få en och annan aha-upplevelse, konstaterar Lena Callne.

Arrangör av det digitala eventet RE-do för framtiden är Gällivare kommun i samarbete med LKAB, Boliden Aitik, Hybrit Development AB, branschorganisationen Byggföretagen samt Gällivare Näringsliv AB.

Program: https://www.gallivarenaringsliv.se/re-do-for-framtiden-bygg-och-anlaggning
Eventet sänds på https://www.facebook.com/gallivare.se