Digitala tips - Här kan du lära dig mer!

Under vecka 13 är det All Digital Week, en europeisk kampanjvecka som syftar till att öka den digitala delaktigheten. 

DIGITALA TIPS

Här är en lista på tips där du ute på nätet kan lära dig mer om internet, mobilanvändning, integritet mm. Listan uppdateras allt eftersom. Klicka på de blå orden nedan så kommer du direkt till respektive sida. 

  • Seniorsurfarna är en TV-serie i 6 delar med fyra kändisar som får åka på läger för att bli mer digitala. Deltagarna får bla. lära sig att filma, betala och e-posta med mobilen. Serien har redan sänts på TV, men finns på svtplay. Producerad av UR. 
  • Seniorsurfarskolan  består av 12 korta tv-avsnitt med praktiska digitala tips utifrån TV-serien Seniorsurfarna.  Avsnitten handlar om bl.a. Mobilt Bank-id, appar och hur man googlar. Producerad av UR.
  • Digital ordlista kommer från boken Introduktion till Internet för äldre av Gunilla Brattberg. Här kan du få koll på vad vanliga ord som handlar om den digitala världen egentligen betyder. 
  • Spårad  är en Youtube-serie med 10 avnitt där journalisten Parisa Amiri söker svar på frågor om integritet på internet. Producerad av Internetstiftelsen. 

BOKTIPS

Om du vill låna eller köpa en bok och lära dig mer om den digitala världen, så får du här några boktips:

  • Introduktion till Internet av äldre av Gunilla Brattberg. Den här guiden bjuder på tips och pedagogiska insikter för dig som vill hjälpa årsrika släktingar, vänner eller bekanta att dra nytta av nätets många möjligheter. Men den går även bra att läsa för den som själv vill lära sig. Boken finns också att läsa på nätet HÄR, och den går också att skriva ut som pdf-fil HÄR
  • Digitant av Malin Perlheden, finns två delar. Del 1: Din nybörjarguide till den digitala världen, del 2: Nya steg till ett enklare och roligare liv på nätet. Så här står det på baksidan av bok 1: Med hjälp av liknelser och grundläggande instruktioner visar Malin Perlheden dig hur du tar de första stegen ut på nätet...Samtliga kapitel har övningar och tydliga instruktioner som gör det enkelt för dig att känna dig trygg och säker hela vägen.