Ministerbesök och invigning

Februari månad har varit en intensiv månad för projektet. Vi startade med att inviga servicepunkten i Skaulo, projektets första. Detta gjordes med pompa och ståt, kommunalråden smällde ballonger och vi fick höra värmande ord om kraft och engagemang i bygden. Vi fick även en inblick i hur de arbetar med byautveckling i Vuollerim genom föreläsaren Audun Otterbech. Hoppas att det gav inspiration! I mitten av månaden fick vi besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som är på genomresa i Sverige. 

Sven-Erik Bucht besökte Gällivare kommun på sin Sverigeresa. Då fick vi möjligheten att presentera Service i samverkan utvecklar Gällivare kommun. Jonas Olsson från Soutujärvibygden i utveckling ekonomisk förening berättade om arbetet med servicepunkten i Skaulo. Föreningen har genomfört etableringen av servicepunkten i samverkan med Gällivare kommun, där Barbara Willen är delprojektledare.  Servicepunkten invigdes 1 februari och under kommande åren kommer vi att se en dynamisk utveckling av service och tjänster här. 

 Från vänster: Lars Alriksson, Emma Wallin, Jeanette Wäppling, Sven-Erik Bucht, Birgitta Larsson och Jonas Olsson

 

Bilder från invigningen

Ett femtiotal personer besökte invigningen

Servicekontoret

Bakre raden från vänster: Ingela Koski, Lotti Meier, Lars Alriksson, Jeanette Wäppling, Vivi Eriksson och Jonas Olsson
Främre raden från vänster: Emma Wallin, Agneta Jörgensdotter och Barbara Willen 

Information om invingen 

Information om föreläsare

Audun Otterbech

Egen företagare och entreprenör med engagemang för hur man på landsbygden kan ”växla upp” lokal ekonomi och livskvalitet genom företagande och samarbete. Styrelseledamot i bland annat Lapland Vuollerim AB och genom detta aktiv i arbetet med att förlägga en europeisk kompetens och nätverkssatsning för delningsekonomi och crowdsourcing till vår region. 

 Bygdebolag i Vuollerim

Lapland Vuollerim Welcomes You AB ett av sju bygdebolag i Vuollerim. Detta är företag som bildats från konkreta behov och utmaningar och där man provar ta till vara lokala resurser på bästa möjliga vis för att stärka bygden och den lokala ekonomin. Lapland Vuollerim är initierat, ägs och drivs av ett 50-tal bybor, ideella föreningar och företag, samt erbjuder och marknadsföra genuina, äkta och kontrastrika upplevelser tillsammans med bybor. Grundidén är att aktivt ta till vara lokala resurser, kompetenser och kunskaper. Gemensamt för bygdebolagen är att all vinst återinvesteras i bygden.