Landsbygdsriksdagen

Landsbygdsriksdagen 2018 18-20 maj Örnsköldsvik, Västernorrland

 

Fredag den 18 maj

Landsbygdsriksdagen inleddes i vanlig ordning med inspirationsresor runt om i länet. Jag deltog på resa nummer 8 Tillsammans skapas nya servicelösningar och lokalt engagemang. Resan tog oss till Kramfors kommun, en av landets landsbygdskommuner med sjunkande invånarantal sedan många år tillbaka.

Vårt första stopp var i Lugnvik, där vi möttes av den lokala idrottsföreningen. Föreningen driver utvecklingen framåt i byn, de har under 1990-talet etablerat en ishall, betald av byborna och utflyttade bybor, senare när skolan lades ner köptes skolan och skapade ett föreningscentrum, där idag två företag huserar, en fritidsgård och uthyrningsverksamhet sker. Det senaste projektet var att ta över affären från tidigare ägare som ville gå i pension. Affären har de gjort till ett eget bolag och här finns förutom livsmedel även apotek-, spel, systembolags- och postombud, uttagningsautomat, frisör och så sköter de hemsändning, emellanåt med hjälp av ett lokalt socialt företag. Butiken är en servicepunkt och erhåller 4000 kr/ månad av kommunen för att upprätthålla vissa servicefunktioner. Lugnviks IF är en samhällsförening med ca 250 medlemmar utav byns 400 invånare. Läs mer om Lugnviks Ifs arbete här.

Nästa stopp var hotell Höga kusten, där lunch serverades samt att Mats Löfroth (VD) berättade om verksamheten. 2005 tog Mats över och sedan dess har han arbetat för att destinationen Höga kusten ska bli ett etablerat varumärke, del vill säga att alla kommuner i området samverkar och satsar. Målet har varit att skapa ett starkare ”vi” och kunna erbjuda besökare en mångfald av aktiviteter, mat och logi. Företaget arrangerar tema kvällar och helger för att erbjuda boende och besökare givande evenemang

Eftermiddagens inleddes med att en presentation av Framtid Nora. Här i bygden ängar de ideella krafterna åt att utveckla kultur, natur och service. I Bygden bor ca 1300 personer. De har fixat en mack, de har byggt en affär som Ica idag arrenderar, de ordnar sommarkonserter med Tomas Ledin och lokala artister, de restaurerar och underhåller naturstigar. De tror att deras verksamhet skulle kunna kommersialiseras eftersom det finns ett ökat tryck från besökare. Syftet med deras arbete är ”vi vill leva ett gott liv här”.  Läs mer om Norabygden här

Vi gjorde ett sista stopp hos Birgitta Edholms honungscafé. Här fick vi testa honungsglass i små glaskupor medan hon berättade hur hon utvecklats sitt företag. Allt började med att hon många gånger åkt förbi huset och drömt om att bosätta sig här som pensionär, men huset blev till salu innan hon hann blir pensionär. Så hon köpte det och började med biodling och utforma sin trädgård som många förbipasseranden uppskattade. Vill du veta mer om Birgittas Honungscafé? Läs mer här.

Lördag den 19 maj

Deltagarna hälsades hjärtligt välkomna till Landsbygdsriksdagen i Västernorrland och Örnsköldsvik av Hans-Erik ”Hacke” Näslund, ordförande för Hela Sverige ska leva Västernorrland, Åse Classon och Staffan Nilsson, ordförande för Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsviks kommun, Glenn Nordlund och regionråd Erik Lövgren.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var nästa talare och passade på att presentera En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder, de insatser som skapar långsiktiga lösningar för att skapa ett land i balans. De övergripande målen är, Hållbar tillväxt, Cirkulär, biobaserad och fossilfri ekonomi och hållbart utnyttjande och Attraktiva livsmiljöer i Sveriges landsbygder. Dessutom presenterades särskilda satsningar som regeringen gör, några exempel är: livsmedelsstrategi, gröna jobb, bredband och service i hela landet. Läs mer här.

Moderator under dagen var Hela Sverige ska levas verksamhetschef Terese Bengard. Hon pratade bland annat om retoriken kring landsbygd. Landsbygderna förknippas allt för ofta med stöd och bidrag, i allt från myndigheters till medias spegling av landsbygderna. Städer å andra sidan är det motsatta, här investeras och satsats det resurser. Hela Sverige ska leva vill förändra synen och arbetar för att knäcka hål på myter om att landsbygderna som tärande. Deltagarna tillsammans med Terese och HSSL gjorde tillsammans ett uttalande, som du kan läsa här.

Ett annat läsvärt tips är Hela Sveriges ska leva balansrapporter, läs om de här.

Förmiddagen fortsatte med ytterligare tre pass.

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) ska diskutera – just det – digitalisering av landsbygden tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C), Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör på IP-Only, och Ove Alm, chef för Telia Infra. Kika in inspelningen här.

Teo Härén var nästa talare och ämnet var service. Hans första fråga var ”hur många är optimister här?”, nästa allas händer var uppe. Optimister kan drömma och det är precis det landsbygderna behöver, menar Teo. Hur man väljer att se på service på landsbygden banar också vägen för framtiden. Han valde att se service på ett annat sätt än vad jag hör dagligen, han menar att aldrig har servicen och förutsättningar till service varit så bra som den är idag på landsbygden. Han menade att världen har krympt i och med att utvecklingen av mobiler, internet och appar. Idag går det att beställa hem vad som helst och tidigare fick man nöja sig med det som fanns i närmsta butik. Digitaliseringen har gjort att landsbygderna fått tillgång till ett större utbud än vad som fanns för bara 30 år sedan. Han tog upp det välkända talet av Martin Luther King ”I have a dream” i kontexten att drömmar startar processer av förändring. Om man vågar dela sina drömmar så finns möjligheten att andra bygger vidare och att en dag drömmen slår in. Teos uppmaning var att våga drömma om våra landsbygders framtid och sprida dessa.

 

Västernorrlands superkändis och lokala entreprenör Håkki gav publiken många härliga skratt när han berättade hur uppväxten i byn kändes som en dålig pokerhand till att börja med, men som blev till hans fördel senare i livet. Kika in inspelningen här.

Eftermiddagen inleddes med landsbygdspolitisk partiledardialog. Där följande partier representerade, Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Gustav Fridolin (MP), Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Magnus Oscarsson (KD). Samtal om sina partiers landsbygdspolitik leddes av Anna Bellman. Kika här.

Seminarium avslutade eftermiddagens aktiviteter. Service i samverkan utvecklar landsbygden hette seminariet som arrangerades av Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp ”Service i landsbygder”, medverkade gjorde också Tillväxtverket. Seminariet handlade till största del om olika serviceexempel som gruppen hade samlat. Ett exempel var från Stavsjö, där den lokala utvecklingsgruppen har etablerat en digital lanthandel och nu arbetar för att bygga hyresrätter i bygden. Om Stavsjö och många fler går det att läsa om på landsbygdsnätverkets hemsida.

Kvällen bjöd på en bankettmiddag och prisutdelning till fantastiska landsbygdsbor. Sveriges grymmaste håla, ett pris som delas ut av Unga på landsbygden gick till Kuttainen. Den vinnande nomineringen skickades in av Linnea Kero och lyder:

Längst upp i karga, kalla nord

Finns min historia, skriven med varma ord

Finns hopp och galenskap och fest

Finns att möta varann, för ingen är gäst

I Kuttainen växer företag fram

Butiker, turism, får och lamm

Egen skola, massa ungar

20 mil till stan är inget som betungar

Oavsett vartifrån, oavsett vem

Det är hit man kommer när man kommer hem

Läs mer om Sverige grymmaste håla och vinnaren Linnea Keo här.

Söndag den 20 maj

Bygd och stad i balans, var namnet på det andra seminariet. Här berättade Örnsköldsviks landsbygdsutvecklare Lena Lindström, tillsammans med Glen Nordlund (S) vice ordförande KS och landsbygdsgruppen om hur kommunen arbetar med landsbygdsutveckling.

”Inför mandatperioden 2011-2014 beslutade kommunstyrelsen att en satsning ska göras av landsbygden och man pekade ut landsbygden som ett prioriterat område och satsade 1 miljon kronor extra i anslag per år. Från 2011 förstärktes tillväxtavdelningen med en tjänst som näringslivsutvecklare med fokus på både stad- och landsbygdsutveckling.”

I och med en tydlig inriktning från politiken om att göra satsningar på och för landsbygden, så har arbetet utvecklats i många riktningar. Några exempel är servicepunkter, serviceorten, landsbygdsstrategi, Bygdsam – bygden i samverkan, landsbygdsgrupp, hemsändning, när-arbetsplatser. Läs mer om Örnsköldsviks landsbygdsarbete här.

Här tog LBR 2018 slut för min del, tågresan hem väntade då ett flygbolag gått i konkurs samma vecka.

Glöm inte att läsa #Ungapålandsbygden manifestet, det gör ni här.

/Emma Wallin,

Resedagbok från Lotti, Västerviks landsbygdsutvecklare, kan du läsa här.

Sammanställning av Hela Sverige ska leva från landsbygdsriksdagen kan du läsa här.