September 2018

Den 19:e september arrangerade LRF en upphandlingsdag med fokus på service på landsbygden, såklart var vi där.

Vi är också väldigt glada att Ullatti ansluter sig till projektet.

Dagen innehöll många matnyttiga element för landsbygdsintresserade. Bodens näringslivsutvecklare Leif Engström berättade om Bodens kommuns arbete med servicepunkterna i Gunnarsbyn och Harads. Nu pågår även ett samarbete med Luleå kommun om en servicepunkt vid kommungränsen.  Här kan du läsa om Bodens arbete med landsbygdsutveckling. 

Bertil Degerlund från Hela Sverige ska leva Norrbotten berättade om inkludering av första samhällsnivån och gav tips från boken Den första samhällsnivån. Boken hittar du här.  Bertils presentation från dagen finns här.

Jenny Engström är verksamhetsledare på RÅEK (Råneälvdals Ek. Förening). Föreningen driver servicepunkten i Gunnarsbyn. Här finns ett stort engagemang och driv, de är idag fyra anställda och omstätter över 2,8 miljoner kronor. Jennys presentation finns här  med information om Råeks verkamheter och planer, mycket intressant! 
Råeks hemsida finns här.

Jan Öhrvall och Kåre Enbom, EDEK (Edeforsbygdens Ek. Förening) presenterade exempel som visar på effektivisering, förbättrad service och besparingar. Mer om Edeforsbygdens servicepunkt finns här. 

Theresa Hägglund är upphandlingschef i Bodens kommun och under eftermiddagen berättade Theresa om när lanthandeln i Gunnarsbyn vann ett skafferiavtal. Skafferiavtal är en upphandlingsmetod som gynnar små aktörer och skapar förutsättningar för levande landsbygder. Theresas presentation finns

Under eftermiddagen fick vi även lyssna till Gunnar Casserstedt, VD på Kiladalens Utveckling AB (svb) och Jacqueline Hellsten, ordförande i arbetsgruppen service i landsbygder, Landsbygdsnätverket.  Gunnar berättade om Stavsjömodellen och utvecklingsbolaget, som ägs av enskilda familjer och lokala entreprenörer och som arbetar för utökad service på landsbygden, digital lanthandel, vård och boende. Mer information om Kildalens utveckling AB hittar du här.

På Landsbygdsnätverkets hemsida finns många intressanta och inspirerande serviceexempel, de hittar du här.

Ullatti är med i projektet

Foto: Daniel Olausson/ Follow the light

Projektledare för Ullatti är Helena Engman. Planerna är att förbättre mötesplatsen i Ullattimacken med en fika och informationshörna.