EU-projekt lyfter Gällivares nya entreprenörer

Nu ska Gällivares spirande entreprenörer få hjälp med att utveckla och prova sina vingar tills de själva lyfter i form av bärkraftiga företag. EntreprenörCentrum är ett stöd för ökat företagande som ska ge större förutsättningar att lyckas också på sikt.

EntreprenörCentrum är EU-projektet som hjälper nyföretagare med allt från affärsidé till bärkraftigt företag. Under företagets första tre år är stödet dessutom gratis. För att öka tillväxt och arbetstillfällen i Norrbotten krävs fler företag och de som startar måste ha bra förutsättningar att överleva.

— Vi stöttar huvudsakligen med rådgivning, föreläsningar och seminarier, men även coaching och mentorskap. Våra konsulter har en samlad erfarenhet från ca 500 olika företag i tidigare projekt och för närvarande finns vi i åtta Norrbottenskommuner, säger Tommy Nilsson, projektledare för EntreprenörCentrum.

Lena Åman har länge jobbat med nyföretagande, senast var hon med och drev EU-projektet Idéum Focusera. När det projektet tog slut vid årsskiftet valde Gällivare kommun att gå in i EntreprenörCentrum där Lena nu blir lokal kontaktperson för de som vill starta eget företag eller har innovationer som de vill gå vidare med. Och även hjälpa de som vill starta eget inom franchise eller ta över ett företag. Hennes främsta uppgift är att vara rådgivare men kommer även att erbjuda olika aktiviteter som exempelvis informationskvällar om vad det innebär att vara företagare och hur man går till väga för att starta upp ett företag.

— Det ser olika ut från gång till gång beroende på hur långt de har kommit i processen. Ibland kan det handla om att ta fram en affärsplan, eller så har de varit igång ett tag och vill utveckla verksamheten. Vi har ett stort nätverk som kommer att vara till nytta för nyföretagare, säger Lena.

Arbetet med projektmålen kommer nu att påbörjas och alla entreprenörer och innovatörer kan snart se fram emot att få lite extra luft under vingarna på sin färd mot framgångsrika företag i det nya Gällivare.

Mer information: www.entreprenorcentrum.se.