En ren dröm för bageriet i Malmberget

På några timmar förändrades tillvaron för Bageri Baktanke och Sarah Wennström totalt. Morgonprogram i tv, kvällstidningar, stora rubriker och allas blickar på mackan från nordligaste norr.
— Det här var vi verkligen inte förberedda på, säger Sarah lyckligt.

På ytan verkar allt gå sin gilla gång på bageriet och fiket i Malmberget, men om man jämför någon vecka tillbaka är allt annat än som vanligt.

— Nu är vi tillbaka till verkligheten och det är nästan overkligt det har som hänt. Senaste tiden har varit otroligt hektisk men jätterolig, säger Sarah Wennström och ler stort. Vi blev faktiskt chockade när det visade sig att vi hade vunnit, det hade vi verkligen inte förväntat oss!

Vinnarmackan Ren Dröm innehåller bland annat surdegsbröd, renkött, wasabi och syltad morot.Emma Hansson, äger Bageri Baktanke i Malmberget och Frida Åhl samt Sarah Wennström är anställda. Tjejerna lottade om vem som skulle vara den som tillverkade mackan under själva tävlingen och Sarah drog det kortaste strået. Ett strå som visade sig skulle bli en lyckoträff.

— Jag var nervös precis innan tävlingen startade men sen kändes det bättre, det liksom bara rullade på. När det stod klart att vi hade vunnit och hela juryn hade bestämt sig och kom med sitt beslut, gick allt fort, berättar Sarah.

— Det var träff med media precis efteråt, och jag blev intervjuad i säkert en timme av en massa journalister. Det blev så mycket att jag inte ens hann ringa hem och berätta utan det fick min sambo David som var på plats göra.

Lördagen efter tävlingen fick Sarah besöka TV4s Nyhetsmorgon där hon i direktsändning lagade till vinnarmackan som hon sedan bjöd både programledaren och de andra deltagarna i sändningen på.

— De var jättetrevliga och berättade innan hur programmet skulle gå till. Vi kom dit en timme innan för att förbereda med ingredienser, och så fick jag sitta i sminket också, berättar Sarah.

Till tävlingen Mack-SM i Stockholm fick deltagarna ta med sig alla ingredienser, köksredskap och till och med trasor att torka bänkar med. Med väl paketerade väskor åkte trion Sarah, Emma och Frida till Stockholm dagen innan det var dags att presentera sitt bidrag, "Ren Dröm".

— Vi var jättenervösa när vi landat och gick igenom väskorna för att se att allt hade klarat sig. Man får inte ta med sig vätskor på flyget utan vi var tvungna att packa ner och checka in det mesta. Vi hade råvaror, knivar och skärbrädor med oss eftersom vi visste att vi enbart skulle få tillgång till en bänk under själva tävlingen, berättar tjejerna.

Råvaror fraktade från Gällivare visade sig vara en succé och vinsten ett faktum. Under de tio år som Mack-SM funnits berättar juryn att årets startfält var det starkaste någonsin. Finalen i Mack-SM 2012 avgjordes den 8 november inför publik under temat "Mitt Kök" på Stockholmsmässan. I finalen skulle 20 mackor färdigställas på 45 minuter, därefter bedömdes smak, kreativitet och nytänkande av en jury. Åtta finalister gjorde upp om titeln. Tävlingen Mack-SM korar Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka och arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Foto: Daniel Olausson/Media Tales