Entreprenörsmässa för Gällivares åttondeklassare!

Entreprenörsmässan som genomförs i februari är finalen på den entreprenörsvecka som kommunens åttondeklassare genomför där de ska skapa nya produkter och tjänster. Entreprenörsveckan är ett samarbete mellan Malmens Friskola, kommunala skolor, Expandum, Teknikens Hus och ENA.

-Det är en cool mässa, säger Erik Persson från Tallbackaskolan. Erik har tillsammans med Samuel Marttala och Jonas Homberg kommit på en idé om en motor sim drivs av magneter, och som ska kunna ersätta bensinmotorn.

I Malmbergets Sporthall är det fullt med folk och i år är det 51 utställare som visar sina produkter.
-Jag tycker vi har väldigt duktiga ungdomar. De har många nya idéer och har verkligen tänkt till, säger Sofia Ersholm, lärare på Tallbackaskolan.
Jonas Gustavsson, rektor på Malmens friskola säger:- Entreprenöriellt tänkande är värdefullt. Att ha ett sådant tänk gynnar dig var du än är.

Det delades även ut priser under mässan till bland annat Publikens pris, Miljöpriset, priset för den Mest köpvärda produkten och pris för den Mest hållbara produkten.

Några som gillade entreprenörsveckan var tjejerna som utvecklat en ny form av container som med roterande knivar strimlar innehållet för att bättre utnyttja utrymmet. – Återvinningsstationen kontaktar själv när den ska tömmas, säger Madeleine Svanberg.

Film: Mats Hillblom / imega film