Fr.v. Henrik Ölvebo, Ulf Andersson, Lars Alriksson och Jens-Olov Andersson.

Ett familjeföretag med lång historia

Malmfältens Svets & Smide, MSS Mek, drivs av familjen Andersson. Företaget startades redan 1954 under namnet Malmsvets som deras far och en kollega drev. 1962 delade man upp företaget och genom det bildades nuvarande bolag. Företaget har genom åren tillverkat stålkonstruktioner till ett flertal byggnader runtom i Gällivare och Norrbotten och det finns en hel del historia att minnas för den tid som har förflutit i branschen.

Företagets främsta verksamhet har bestått i att serva gruvindustrin i Malmfälten. Sedan 60-70-talet har man reparerat lastmaskinsskopor åt LKAB med flera. På anläggningen står färdigreparerade skopor redo att köras ner till gruvan, där nya sedan hämtas upp för att tas hand av personalen på MSS Mek.  Förutom arbetet med lastmaskinsskopor för gruvan har man genom åren genomfört stålarbeten runtom i Norrbotten. Stålkonstruktioner till räcken på Välkommaskolan, stålkonstruktioner till sjukhusentrén, den första utbyggnaden på Coop på Malmheden, carport T-Huset Vitåfors, fackverksbryggor för elmatning från ställverk för anriknings- och sovringsverket, gråbergsränna Blodstensverket Vitåfors, fläkthus på tak BUV Vitåfors LKAB är några av deras arbeten som kan ses i Gällivare - Malmberget.

Ett av de mest minnesvärda arbetena är när företaget fick i uppgift att tillverka en ny kungakrona att pryda taket på Porjus Kraftverk.  Den gamla bronskronan hade försvunnit efter att den togs ner under andra världskriget och nu ville kraftverket ersätta denna med en ny. Jens minns hur han körde den nytillverkade kronan genom Gällivare, som var så stor att den täckte hela flaket. Kronan sattes sedan på plats med hjälp av helikopter.

- Riksäpplet i kronans topp är pressad i Tyskland i två halvor som vi svetsat ihop, riksäpplets delar hann inte komma till invigningen utan fick bäras upp inifrån kraftstationens tak, något som var ett rejält tungt arbete, berättar Jens.

Ett annat arbete de minns är när de förstärkte limbalkarna med 80 ton stål på Matojärvi ishall i Kiruna, ett komplicerat arbete på 17-20 m höjd då det känsliga kylningssystemet under isen behövde skyddas mot de tunga maskiner som användes.

- Den största utmaningen idag är att möta konkurrensen från utländska företag som har lägre kostnader samt bristen på samarbete, vid större projekt, mellan ortens företag där alla vill vara sin egen störst bäst och vackrast. I vissa lägen råder en överetablering inom mekindustrin, säger Jens.

MSS Mek sätter stolthet i att erbjuda sina anställda bra arbetsvillkor och har själva anställt personer som tidigare arbetat för utländska företag. Företaget konkurrerar med lång erfarenhet och kunskap inom yrket. Kommunalrådet Lars Alriksson och kommunstyrelsens andre vice ordförande Henrik Ölvebo imponeras av hur arbetet, som till största del är mekaniserat, ändå kräver traditionella kunskaper i smide och stor hantverksskicklighet.