Fjällaktiv blickar framåt

Mirja Andersson växte upp på Tyresö utanför Stockholm och har alltid varit intresserad av naturen. Sedan början av 2012 driver hon företaget Fjällaktiv Lappland i Gällivare som inriktar sig på natur- och upplevelseturism.

Efter studenten bestämde sig Mirja för att läsa vidare på Kungliga Tekniska högskolan. Men tanken på ett liv bakom ett skrivbord kändes inte lockande och hon bestämde sig för att bege sig ut i världen.

— Jag åkte till Venezuela och var där i två omgångar, nio plus sex månader. Där arbetade jag bland annat som chaufför och guide.

Mirja berättar att skillnaden mellan Venezuela och Gällivare inte är så stor som man kan tänka sig.

— I Stockholm stressar man för att få en bra utbildning och karriär. I Venezuela arbetar man för att överleva och har en mer lättsam inställning till livet. I Gällivare har jag inte heller upplevt samma stress som hemma.

Efter tre år som särbo bestämde sig Mirja för att bli sambo och när hennes pojkvän som är forskare fick arbete på LKAB i Gällivare flyttade hon med.

— Det var ett bra val att flytta, jag är jättenöjd. Jag ville fortsätta arbeta med turism, men de flesta företagen här är små och anställer inte. Jag hade inte så mycket val än att starta eget.

Mirja deltog på EntreprenörCentrums föreläsningar "Orientering mot eget företag" under hösten 2011. Därefter började arbetet med att upprätta affärsplan och budget. Mirja fick rådgivning och möjlighet att bolla sina tankar med Lena Åman på EntreprenörCentrum under hela processen. I början av 2012 föddes så Fjällaktiv Lappland.

— Det var lärorikt och även intressant att lyssna på andras idéer och tankar. Jag har spenderat mitt första år med Fjällaktiv att känna mig för och göra alla misstag man måste för att kunna hitta rätt. Inför 2013 har jag en mer strukturerad plan, men förra året var bra. Jag har lärt mig massor, speciellt att ha en röd tråd genom företaget.

Fjällaktiv Lappland anordnar naturnära skid- och vandringsturer i mindre grupper. Speciella önskemål är inga problem. Hon håller även kurser i att torka mat "slow food i ny dimension".

— Under 2012 var jag koncentrerad på vintern, men lite längre fram i tiden kommer jag även att satsa mer på sommarens utbud. Årets nyhet är att jag kommer hyra ut cyklar på infocenter på tågstationen. Ett av mina mål är också att få kvalitetsmärkningen Naturens Bästa från svenska Ekoturismföreningen.

Mirja berättar att hennes kunder mest kommer från Sverige, men att hon även haft fransmän på guidade turer.

— Jag har inte fått några negativa kommentarer från mina kunder, bara tips och råd. Alla har varit nöjda och det känns bra. Det tar tid att jobba in sig och att hitta rätt. Alla har svackor, men 90 dagar av hundra har varit jättebra. Det bästa med att vara egenföretagare är att kunna styra över sitt eget arbete.

Producerat av Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales