Framgångsmodell för en gasell

Tillväxtföretaget NEAB har funnit ett recept på framgång genom sin modell och verksamhet inom CE-märkning samt projektstöd. Det som en gång startade som ett litet utbildningsföretag i LKAB's gamla kontor i Malmberget kan nu konkurrera med de största certifieringsföretagen i Sverige. Nyligen utsågs de till Gasellföretag av Dagens Industri, något som mindre än en procent av Sveriges aktiebolag kvalificerar sig för.

Begreppet Gasell skapades av den amerikanske forskaren David Birch på 80-talet. Han menade att det var de små snabbväxande företagen som skapar de flesta nya jobben. Stora företag har en tendens att istället minska sysselsättning i sin strävan efter att effektivisera. Årets Gasellföretag var bara hälften så många som tidigare år. Det förklaras av den lågkonjunktur som påverkat många företag. Att under sådana förhållanden bli utsedd till Gasellföretag är i sig en bedrift.

- Det är otroligt roligt att vi fått denna utnämning av Dagens Industri, vi blev tredje bästa företag i länet och det är vi mycket stolta och tacksamma för säger Helena Werndin, Vice VD på NEAB.

Att få utmärkelserna "Gasellföretag" av Dagens Industri samt "Superföretag" av Veckans Affärer, är få företag förunnat. Det väcker en nyfikenhet. Vad är hemligheten? Företaget NEAB (Nordic Education AB) arbetar med praktisk CE-märkning samt projektstöd och projekthantering för gruvindustrin där Arbetsmiljöverket är kontrollmyndighet.

- Vår absoluta nisch är en modell inom CE-märkning som är mycket praktisk för stora investeringar i processindustrin och som har kunnat konkurrera med betydligt större aktörer inom området, säger Tony Ömalm VD på NEAB.

Företaget startade för fem år sedan som ett utbildningsföretag i LKAB's gamla kontor i Malmberget för att synkronisera utbildningsverksamheten för MK3, Malmbergets kulsinterverk. Idag omsätter man cirka 10 miljoner kronor. Utbildning inom CE-märkning, projektstöd, koordinering av underprojekt m.m. ledde så småningom till att man själv började arbeta som konsulter inom dessa områden.

- Vi har varit med och är med i flera av industrisveriges största investeringar, vilka totalt omsätter uppåt 35 miljarder, främst för LKAB och New Boliden men vi arbetar också med små- och medelstora företag i vår verksamhet, säger Tony.

Framtiden verkar mycket ljus för denna Gällivaregasell och man har siktet inställt mot nya förväntningar inom främst gruv- och processindustrin.

- Vi väntar med spänning på vad gruvan i Pajala kan föra med sig samt LKAB's nya gruvor. Även de satsningar som New Boliden för med sig verkar intressanta, säger Tony.

Nya investeringar för kunderna kommer att kräva nyanställningar för NEAB. Idag är man fjorton personer men behöver mer folk med kompetens i form av maskin- och arbetsmiljöingenjörer samt personal som kan arbeta med projektstöd.

Idag har man kontor i Kiruna och har nyligen flyttat in i nyrenoverade lokaler på övre planet på Företagscentrum i Gällivare, där fyra andra företag delar på 1000 kvadratmeter kontorsyta.

- Utsikten mot Dundret är fantastisk, jag tror vi kommer trivas jättebra här, säger Tony.