G som i Gällivare och Gaseller

Det råder "Gasellregn" över företagarna i Gällivare sedan några år tillbaka. Gruvnäringen i all ära men några av dem som fått en Gasell arbetar med annat, som företaget LocusMedicus Sweden AB till exempel.

LocusMedicus hyr ut läkarsekreterare både på plats och på distans till vården. Dessutom effektiviserar de vårddokumentationen hos vårdcentraler och sjukhus genom konsult- och tekniktjänster de är ensamma om i Sverige.

— Vi hade stora kostnader i början och har vuxit lugnt och fint. Det har i och för sig räckt till för att bli ett av Sveriges snabbast växande företag i och med utmärkelsen som Gasell. Men det är först nu vi verkligen tänker börja gasa, säger Pål Török, VD på Locus Medicus.

Som ett led i expansionen har Locus Medicus köpt upp företaget IQ Responsum. Deras affärsidé är också att skriva journaler på distans med hjälp av läkarsekreterare. IQ Responsum hade tidigare kontor i Gällivare, men finns nu enbart i Luleå. Båda företagen har många läkarsekreterare som skriver journaler från hemmet. Det är en del av förklaringen till att man varit så framgångsrika:

— Vår personal jobbar i en organisation som har journalskrivning som sitt kärnområde. Sekreterarna får sitta ostörda, lyssna och skriva diktaten från läkarna, effektivt över säkra uppkopplingar. Istället för att ofta bli störd som det kan vara för läkarsekreterare på sjukhus, berättar Inger Lantto, personalansvarig på LocusMedicus och tillträdande VD på det helägda dotterbolaget IQ Responsum.

Tack vare att företaget fokuserat på att skriva journaler effektivt, och låta sekreterare göra det därifrån de finns istället för att åka till en stökigare miljö som ofta kräver lång resväg dessutom, har företaget lockat många nya kunder varje år. Locus Medicus skriver ibland alla journaler åt sina kunder, men oftast bara det som de interna sekreterarna hos vårdgivaren inte hinner med själva.

— Ofta ligger diktat, alltså läkarnas ljudfiler, outskrivna flera veckor trots att socialstyrelsen egentligen kräver att de ska vara skrivna och signerade inom två dygn. Vi har både ökad patientsäkerhet och lägre kostnader som säljargument för vår tjänst, förklarar Pål Török.

Köpet av IQ Responsum betyder att koncernen LocusMedicus från och med december är drygt 100 anställda, varav 17 personer i Gällivare. Kontor finns även i Vilhelmina, Luleå, Stockholm och Landskrona.

— Vi har extremt effektiv och noggrann personal, med hög arbetsmoral och stor stolthet för sitt yrke och som gillar att skriva journaler, berättar Inger Lantto, och fortsätter:

— Utan att annonsera har vi nu cirka 400 ansökningar från medicinska sekreterare över hela landet.

Fler företag i Gällivare som fått ta emot utmärkelsen Årets Gasell 2012 är JDM i Malmfälten AB och Totaltech, Nordisk Transport Teknik AB. Gällivare ligger fortsatt i topp på listan över företag i Sverige när det gäller uthållig tillväxt.

Foto: Daniel Olausson/Media Tales