Företagsbolagets VD Camilla Widing, Ulf Karlsson, VD GEFA System och Gällivare kommuns utvecklingschef Andreas Hinzer.

GEFA Systems recept för att lyckas med export

Vintern har precis aviserat sin närvaro med ett lätt snöfall när vi besöker Ulf Karlsson på GEFA System. Han har precis kommit från sjukgymnasten och är lite mör i kroppen men glad i sinnet.

- Allt går åt rätt håll nu, berättar Ulf Karlsson. Det har lossnat ordentligt sista månaderna med fler förfrågningar till GEFA och så går min egen rehabilitering framåt hela tiden. Det känns otroligt skönt!

GEFA System är det lilla företaget med den stora kompetensen. Tillsammans är de en handfull kvalificerade ingenjörer som arbetar med gruvventilationsstyrning och brännarsystem som de utvecklar och säljer till kunder i Sydamerika, Afrika och Sverige.

De låga järnmalmspriserna har dock inte passerat obemärkt för GEFA system och i samband med Dannemora Minerals konkurs tappade de en viktig kund. Men efter några tuffa år som präglats av kostnadseffektivisering och identifiering av nya marknader ser framtiden återigen mycket ljus ut.

- Våra produkter har en global marknad och vi har för avsikt att växa med 20-30 % per år. Vi har äntligen fått tag på en tomt i Gällivare där vi ska bygga kontorslokaler och en verkstadshall för teknikutveckling. Det gör att vi kan börja fundera på att övergå till egen tillverkning här i Gällivare, berättar Ulf Karlsson.

Känslan inför kommande tid är med andra ord mycket positiv och Ulf Karlsson tror på tillväxt. En potentiell utmaning är dock att hitta rätt kompetens.

- Vi behöver ytterligare en skicklig teknisk säljare som kan hjälpa oss att nå nya kunder så att vi kan börja exportera till Australien och eventuellt Kanada. Och så behöver vi förbättra infrastrukturen till Gällivare. På min önskelista finns billigare flygbiljetter och bättre bilfrakter internationellt – inte minst om vi ska kunna ha vår tillverkning här, säger Ulf.

Ulf berättar vidare att deras resa till att börja exportera varit lång och mödosam. Det han vet idag, som han önskar att han förstått redan när de började, är att det skulle krävas både uthållighet och mod. För när GEFA System väl hade en exportmogen produkt fick de satsa stenhårt på att utveckla sin förmåga att sälja internationellt.

- Vi tog fram internationellt säljmaterial och en hemsida på engelska. Steg för steg lärde vi oss hur man lägger upp strukturen med att resa, offerera och följa upp offerter. Kort och gott fick vi spetsa våra språkkunskaper och lära oss så mycket som möjligt om internationellt affärsbeteende, förklarar Ulf.

Eftersom han har mycket erfarenhet i ryggsäcken passar vi på att fråga Ulf om han har några goda råd till de som funderar på att börja exportera.  Ödmjukt berättar han att de insett att det framför allt handlar om att bli mer van vid att sälja.

- Man måste få till helheten, utveckla ett koncept och anpassa prissättningen till det. Det gäller också att hitta rätt marknadssegment och nå kunderna. Och för att göra det måste man kunna hålla en presentation, ofta på engelska, och ha bra säljmaterial med en hemsida som bas. Men ibland har det inte räckt med det och då har vi valt att anlita en agent med lokal kännedom och förankring som blivit vår väg in, säger Ulf.

Andreas Hinzer, utvecklingschef på Gällivare kommun tycker att det är glädjande att höra om GEFA Systems framtidsplaner.

- Att ta del av hur Ulf Karlsson och hans företag tagit sig an de utmaningar de mött och vänt dem till affärsmöjligheter är otroligt nyttigt. Kanske kan GEFA Systems berättelse inspirera andra företag i Gällivare att se världen som sin marknad? Jag vet att det finns många företagare som har stor potential bara de får rätt förutsättningar och möjlighet att förbereda sin exportmognad. Och om man behöver hjälp och stöd i processen så finns det både kunskap och erfarenhet att tillgå. Ofta handlar det bara om att få en skjuts i rätt riktning, säger Andreas Hinzer.

Och vad är då GEFA Systems framgångsrecept? Ingredienserna består av ett visst mått av tjurskallighet. De har inte gett upp trots motgångar. En skopa mod som gjort att de vågat fånga möjligheter när de uppstått. Och så kanske den viktigaste ingrediensen av allt: kompetenta medarbetare som hela tiden utmanas och utvecklar sina kunskaper och färdigheter.