Göran Forsmark spelar Sparen i thrillerserien Midnattssol. Foto: Ulrika Malm/SVT

Gällivare syns i filmvärlden

Just nu går den Fransk-svenska thrillerserien Midnattssol på SVT. En produktion med ett flertal kopplingar till Gällivare. För att inte tala om Volvos reklamfilmer med Zlatan som spelades in i Stora Sjöfallet för något år sedan. Gällivare erbjuder flera spännande miljöer som bland annat syns i reklamfilmer, musikvideoproduktioner, i resemagasin och webbplatser kopplade till besöksnäringen.

Vi är många Gällivarebor som följer Midnattssol som går på TV nu. Förutom välkända miljöer i Kiruna och Gällivares fjällvärld så representeras Gällivare på fler sätt. Jerk Schuitema, som är en av få professionella filmarbetare utanför Luleå, har arbetat på inspelningen som platschef och har också en biroll. Just nu arbetar Jerk Schuitema med produktionerna av filmer baserade på Åsa Larssons böcker, och en del av inspelningarna kommer att genomföras i Gällivare.

Göran Forsmark är en välkänd skådespelare med rötter i Koskullskulle. I Midnattssol spelar han Sparen som tidigare jobbade i gruvan men började dricka och blev lämnad av sin fru. Hans forna arbetskamrater stöttar honom så gott de kan. Efter många år under isen klamrar han sig nu fast vid kärleken till en kvinna han mött, en bärplockare från Thailand. Världsartisten Sofia Jannok, som tog sina första jojktoner i Gällivare Kulturskola, spelar nåjd. Pavva Pittja som spelar renskötare tillhör Unna tjerusj sameby. Flera av birollerna till exempel som poliser och dykare är också Gällivarebor.  

- Serien är en universell berättelse om att människan ibland måste igenom mörker för att finna ljuset och serien utspelar sig i en värld med stark lokal prägel, säger Christian Wikander, programchef för drama på SVT i ett pressmeddelande.

Mats Hillblom och företaget Imega Film har varit i branschen i tjugofem år. Mats jobbar med reklam- och företagsfilm, Tv-produktioner och dokumentärfilm när det finns möjlighet. Företaget var under en lång tid kontrakterade av TV4 Nyheterna, bland annat tillsammans med reportern Stefan Nieminen. Genom åren har Mats arbetat som fotograf till stora Tv-bolag som BBC och MTV och gjort beställningsfilmer åt företag i gruvbranschen och Luleå tekniska universitet.  En höjdpunkt var Ishockey-VM  i Tjeckien 2004 för TV4.

- Det blir mer och mer film på nätet. Den tekniska utvecklingen fortsätter hela tiden, det går fort och det är en spännande framtid för rörlig bild och film på nätet, säger Mats Hillblom.

Foto: Ulrika Malm/SVT