Jens och Pär Vikman strålade ikapp med solen.

Gällivareförare tog hem Arctic Hill Climb

Det första Arctic Hill Climb i Gällivare blev en succé. Hitresta och lokala skoterförare lockade storpublik som njöt i vårsolen. Till publikens stora förtjusning stod två Gällivarebor på pallen. Pär Vikman vann tävlingen och hans yngre bror Jens Vikman knep tredjeplatsen.

Den 7 maj gick Gällivares första Arctic Hill Climb med snöskoter av stapeln. Tävlingen arrangerades av Ignition AB i samarbete med Dundret och Gällivare kommun.

- Arctic Hill Climb bjöd både deltagare och besökare på en fantastisk motorupplevelse, med god stämning och bra uppslutning! Tävlingen drog stort antal deltagare och en otrolig mängd publik, vi hade 40 startande deltagare i tävlingen från både när och fjärran. Några hade kört bil sex timmar från Norge för att komma till Gällivare och Dundret, säger David Götzmann, VD Ignition AB.

Inför nästa år har Ignition AB många idéer på vad de kan göra för att få eventet till något ännu bättre och än större. De har bland annat fått förfrågningar om att anordna två tävlingar under nästa år med fler klasser och olika tävlingsformer. Responsen tyder på att intresset finns i samhället att få fortsätta utöva tävlingsformen, vilket givetvis sporrar att fortsätta.

- Eventet hade aldrig nått samma proportioner utan Gällivare kommuns hjälp med marknadsföring, det har möjliggjort en helt annan spridning än vad som annars vore möjligt. Dundret är mycket positiva till eventet och vi ser det som en självklarhet att fortsätta samarbetet med dem på alla sätt. Vi har nu visat att motorsport och skidsport faktiskt kan utövas precis intill varandra. Med denna typ av event kan vi tillgodose mångas önskan om att få utöva sitt största intresse och under ordnade former, säger en nöjd David Götzmann.

Startfältet tog sig an Fjällbranten i en teknisk bana uppför backen där lutningen succesivt ökade och blev mer avancerad. Arctic Hill Climb avgjordes via tidtagning där de fem bästa gick till final. Snabbast för dagen var hemmaföraren Pär Vikman.

- Det var en väl genomförd tävling, bra arrangemang och bra bana. Riktigt kul att de anordnas något sånt här i Gällivare. Bra jobbat Gällivare kommun, Ignition AB och Dundret, säger Pär Vikman.  Pär Vikman

Björn Nilsson från Northstar ordnade med mat och dryck under dagen. Han var nöjd och såg utvecklingspotential med arrangemanget.

- Vi hade mycket folk men det hade kunnat vara ännu fler om eventet hade varit tidigare på säsongen, säger Björn Nilsson, Northstar.se.

- Bra att vi har fått ett riktigt skoterevent i Gällivare. Vad roligt att vi dessutom har de bästa förarna. Hjärtligt tack till alla frivilliga och partners för en fantastisk helg på Dundret! Nästa år blir det ännu bättre, säger Andreas Hinzer, utvecklingschef Gällivare kommun.

- Nästa år kommer vi med ett eller flera ännu bättre event, där både deltagar- och publikantal sannolikt blir än större och vi ska inte göra dem besvikna, avslutar David Götzmann.

Resultatlista Arctic Hill Climb 2016

  1. Pär Vikman, Gällivare, 54,88 sek.
  2. Magnus Lindbäck, Norge, 55,52 sek. 
  3. Jens Vikman, Gällivare, 55,54 sek.
  4. Marcus Svanhem, Gällivare, 56,58 sek.
  5. Robin Svanhem, Gällivare, 59,82 sek.

Läs mer på Ignitions hemsida