Gällivareföretag arbetar globalt

Sedan 1988 har Gefa System AB levererat datoriserade styr- och reglersystem och brännarsystem i nyckelfärdiga leveranser. Nu blickar de ut mot världen.
— I somras tecknade vi ett stort avtal med First Quantum i Australien, säger Ulf Karlsson VD.

Gefa Systems är ett konsult- och ingenjörsföretag som levererar kompletta system för styrning och reglering samt energiteknik. De arbetar även med planering, projektering, installation samt konstruerar, installerar och programmerar även kompletta styrningar för gruvventilation. I somras tecknade de ett stort avtal med First Quantum från Australien.

— Vi fick en order på brännarsystem för kopparsmältverk till en av deras verksamheter i Zambia. Det är en komplett order och det känns som ett genombrott för vårt högtrycksbrännarkonceptet.

Ulf Karlsson har varit på plats i Australien för att besöka First Quantum och marknadsföra gruvventilationskonceptet. Han var mycket nöjd med resan.

— Det var intressant att se hur de arbetar och att vi har en likartad affärskultur. Gruvindustrin är en jättestor marknad där och det var väldigt trevligt att ta del av den. Vi letar alltid efter nya samarbetspartners och just nu bearbetar vi även marknaden i Sydamerika.

Gefa System har nyligen gått in som partner till Dannemora Magnetit. De ska leverera komplett styrning av gruvventilation till den nyöppnade underjordsgruvan som ska producera drygt två miljoner ton järnmalm årligen.

— Vi är mycket glada över det nya samarbetet med Dannemora. Vi har arbetat länge med LKAB och det har öppnat upp för nya möjligheter i branschen för oss, säger Ulf Karlsson.

Det går bra för Gällivare just nu och det finns inget som pekar på en nedgång. Samhället förändras och besöksnäringen ökar i hjärtat av Norrbotten. Gruvorna expanderar och trycket efter bostäder är stort.

— Det har hänt väldigt mycket på senare tid och det har blivit ett bättre klimat för oss företagare i Gällivare, säger Ulf Karlsson.

Foto: Daniel Olausson/Media Tales