Gällivares kreativa åttor

— Idag är entreprenörsveckan ett av Gällivares största evenemang och vi siktar på att bygga ut det, säger Jonas Gustavsson, Malmens friskola.

Det är tredje året som kommunens åttor uppfinner, skapar och utvecklar nya produkter och tjänster under en vecka. Initiativet startades av Malmens friskola och har idag blivit ett samarbetsprojekt mellan samtliga kommunala skolor, Malmens friskola och näringslivet.

— I cirka 12 år har Malmens Friskola kört en temavecka med entreprenörskap. Vi kände tidigt att den här veckan är mycket bra och givande för alla parter så vi kontaktade Expandum med förslaget att göra ett större arrangemang kring detta. Intresse fanns och för tre år sedan nappade två kommunala skolor och de senaste två åren har alla skolor i kommunen varit med. Viktigt att påpeka är att i dagsläget är det ett samarrangemang där Friskolan är en del av arbetsgruppen, säger Jonas Gustavsson, Malmens friskola.

Veckan avslutas med en gemensam mässa på sporthallen i Malmberget för politiker, näringsliv och allmänheten. Den arrangeras av ungdomarna och kan jämföras med näringslivets Gällivaregala. Gällivare har även utmanat övriga åttondeklassare i Norrbotten om en gemensam Entreprenörsvecka.

— Expansionsplaner finns och tanken är att hela Norrbotten skall vara med i en stor regionfinal i Gällivare.

Årets entreprenörsmässa den 6 februari invigdes av vice kommunalråd Birgitta Larsson och under mässminglet visades produkter och tjänster upp för ett hundratal besökare av de 170 eleverna. Sedan följde prisutdelning där vinnare av flera olika priser delades ut på galans stora scen; publikens pris, bästa marknadsföring, mest köpvärda produkten eller tjänsten, miljöpris, Teknikens Hus Innovation samt juryns individuella pris.

— En produkt som jag tycker var extra bra var "Sopbjörn", en liten sopsorteringsstation för hemmabruk. En sådan borde alla ha. Sedan så tycker jag att samla alla korttjänster i ett enda kort är lysande. Produkter värda att satsa på, säger Jonas.

Entreprenörsveckan är en samverkan med Expandum och Ung Företagsamhet då Gällivares åttondeklassare får möjlighet att tillsammans med lärarna utveckla entreprenöriellt lärande.

Producerad av: Favör Reklambyrå

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales

Film från entreprenörsveckan hittar du här