Gema expanderar genom samgående med Weir Minerals

Weir Minerals förvärvar Gema Industri och Gema Industrigummi i Gällivare, två företag som är specialiserade på underhåll inom gruvindustrin i norra Sverige. Detta betyder att Weir Minerals förstärker sin närvaro på den svenska marknaden.

Gema Industri etablerades 1988. Huvudkontor för verksamheten finns i Gällivare, och verksamhet bedrivs även i Svappavaara. Gällivare och Svappavaara är två strategiska platser nära LKABs järnmalmsgruvor och Aitik, Bolidens koppargruva som är Europas största.

Förvärvet möjliggör för Gema och Weir Minerals att erbjuda fullservice med bland annat svetsning, metallbearbetning och gummibeläggning och vulkning av transportband till sina kunder i regionen.

Dessutom kommer Gemas produkt GEMEX, en hydraulisk justerbar motorhylla som förenklar underhåll av remdrifter för bland annat pumpar, att ingå i Weir Minerals växande produktportfölj av processutrustning för malmindustrin.

Roger Paulusson, VD på Gema.

— Det här betyder oerhört mycket för oss eftersom vi nu får en stark plattform att utgå ifrån till hela Skandinavien. Dessutom är Weir Minerals representerade på världen alla stora gruvorter. Vår förhoppning är att volymen ska öka för våra produkter och därmed även lönsamheten, säger Roger Paulusson, VD på Gema.

Gema erbjuder för närvarande service dygnet runt till viktiga gruvor och ledande utvinningsföretag i norra Sverige.

Förvärvet ger Weir Minerals en bas att serva och introducera produktutbudet av slurry pumpar, hydrocykloner, ventiler, slangar och Linatex gummiprodukter. Gemas kunskap för transportbandsservice kommer att anammas av Weir Minerals servicecenter i hela Europa.

Gemas 80 medarbetare kommer att supporta Weir Minerals verksamhet men fortsätta att arbeta under Gemas varumärke. Den utökade marknaden och en eventuell volymökning kan medföra att fler personer kommer anställas.

Tony G Locke, VD för Weir Minerals Europa säger: — Gema har ett gott rykte gällande kvalité och lyhördhet för sin serviceverksamhet och det tillsammans med deras höga tekniska kunskap gör att de passar perfekt in i vår egen kultur och värderingar.

— Genom att kombinera vårt eget produktutbud med Gemas service kapacitet stärker vi vår kärnkompetens inom Skandinavien, som är ett viktigt och växande centrum för mineralutvinning. Förvärvet passar perfekt för vår långsiktiga strategi att expandera produktportföljen och erbjuda ett komplett utbud av kompletterande tjänster till kunder över hela Europa.