Jag ser absolut möjligheter i affärer mellan Gällivare och Nordnorge, säger Jan-Anders Martinsson, JAM Värmeteknik och Tjänster, med bas i Tjautjas.

Gränslösa affärer

Narvik och Nordnorge ska investera för 17 miljarder de närmaste åren, ett tillfälle näringslivet i Malmfälten inte vill missa.
— Det här kommer absolut innebära fler affärer över landsgränsen, säger Jan-Anders Martinsson, JAM Värmeteknik och Tjänster, med bas i Tjautjas.

I slutet av oktober reste delar av Gällivares näringsliv till Narvik för några dagars seminarium och nätverkande på näringslivsmässan East West Arena, EWA, 2012. I programmet ingick föredrag av representanter ur näringslivet från Gällivare, övriga Norrbotten och Norra Norge. Mässan var ett samarrangemang mellan de tre näringslivsbolagen Expandum i Gällivare, Progressum i Kiruna och Futurum i Narvik.

— Den här mässan kom till under ett möte mellan mig, Kjell-Åke Johansson på Expandum och Tony Järlström på Progressum. Vi bestämde oss för att ordna en stor mötesplats mellan nordligaste norr där vi skulle samla näringslivet så att vi kan mötas och utbyta erfarenheter och kunskap mellan oss men också för att så småningom göra affärer, berättade Edel Storelvmo, VD Futurum, i sitt välkomsttal.

En som var på plats i Narvik för att göra affärer med norrmännen var Jan-Anders Martinsson som driver företaget JAM Värmeteknik och Tjänster AB.

— Imorgon ska jag träffa en norsk leverantör som jag ska köpa en ny maskin av. Jag ser absolut möjligheter i affärer mellan Gällivare och Nordnorge, nu ska jag handla av Norge men snart är det förhoppningsvis tvärtom, säger Jan-Anders Martinsson.

Jan-Anders arbetade tidigare som bland annat ambulanssjukvårdare men startade sitt företag 2004, egentligen av en slump. Han var på 50-års kalas och satt bredvid en norrman som var VD för ett företag i norska Skjommen.

— Han berättade om sin fabrik i Narvik och sa att han hade en intressant maskin jag borde titta på och det lät inte ett dugg intressant. Men vi åkte dit dagen efter och jag blev väl inte mer intresserad av maskinen precis. Han skickade hem den till mig med löftet om att det bara var att skicka tillbaka den om jag inte fick något jobb med den inom två minuter, berättar Jan-Anders Martinsson.

Det blev ingen återvändande post för maskinen från Norge. Idag är det just den typen av maskiner JAM Värmeteknik och Tjänster jobbar med och Jan-Anders har inte ångrat sig. Maskinen används bland annat för att tina upp frusen mark vintertid inför till exempel husbyggen.

— Företaget rullar på bra i Gällivare och norra Sverige, men visst låter investeringarna i Nordnorge intressanta. Dagarna på mässan i Narvik var intressanta och gav perspektiv, samtidigt fick jag en hel del nya kontakter som absolut kan betyda framtida affärer, menar Jan-Anders Martinsson.

Med på EWA var också Eva Askebrand och Tina Bäckström från Lapplands Lärcentra i Gällivare. Lapplands Lärcentra som ingår i Lapplands Kommunalförbund och erbjuder högskoleutbildning för vuxna.

— De här dagarna var ett jättebra forum för att träffa företagare och höra vad som är på gång i vår region. Samtidigt får vi chans att berätta om vår verksamhet, bland annat möjligheterna för företag att vidareutbilda sin personal genom oss, säger Eva Askebrand.

— Vi är projektägare i ett samverkanprojekt som heter Norrsamverkan. Där ingår bland andra näringslivet och vår uppgift är att marknadsföra att det finns medel till kortare insatser för kompetensutveckling till företag inom basindustrin, besöksnäring och livsmedelsproduktion, säger Tina Bäckström som är samordnare i Norrsamverkan.

Under de två mässdagarna hölls det seminarier med bland annat ämnen som besöksnäringen i norr, energi och miljö, teknologi och transportfrågor, allt med utgångspunkten samverkan mellan norra Sverige och norra Norge. Hans Heikki, Kontorschef Sparbanken Nord i Gällivare var en av föreläsarna när ämnet "Finansieringsmöjligheter för små och mellanstora företag" diskuterades.

— Vi märker helt klart av att Gällivare inte är drabbat av lågkonjunkturen. Det finns kapital och det investeras i de stora företagen men även i de små och medelstora. Något som i sin tur gör att näringslivet i Gällivare står redo för att utöka sina verksamheter med att även göra affärer med utlandet, och då är Nordnorge mycket bra, säger Hans Heikki.

170 deltagare från Gällivare, övriga Norrbotten och Nordnorge deltog i näringslivsmässan East West Arena, EWA, i Narvik 2012. EWA 2013 ska hållas i Sverige och i skrivande stund är det inte bestämt om det blir Gällivare eller Kiruna som blir värdort. Under dagarna i Narvik instiftades East West Arena Award som ska delas ut till företag som lyckats bäst med en gränslös affär mellan norra Sverige och norra Norge.

Några exempel på investeringar, som sker nu och ska ske, i Nordnorge:

Northland Resources, malmkaj Fagernes 1 000 000 000
COOP, ny Prix-butik Ankenes 24 000 000
Hålogalandsbron 2 480 000 000
Narvik Energinett, uppgradering infrastruktur 55 000 000
Jernbaneverket, uppgraderingar Ofotbanan 160 000 000
Northland Resources, malmutskeppningsanläggning 1 500 000 000
Norska staten, nytt sjukhus 800 000 000

Se bildspel från näringslivsmässan

Foto: Daniel Olausson/Media Tales