- Största hindret för ett samarbete över gränser sitter oftast i huvudet hos folk. Sedan är språket väldigt viktigt, säger Martti Hahl, vd Barents Center i Finland.

Gränslöst intressant under årets EWA

En del av Gällivares näringsliv åkte i slutet av oktober till Narvik för att utbyta erfarenheter och ta del av intressanta föreläsningar om allt från besöksnäring till satsningar inom mineraler och tung industri.
— Det finns mycket att vinna på genom att tänka gränslöst och att samarbeta, säger Martti Hahl, vd Barents Center Finland.

Näringslivsbolagen Expandum i Gällivare, Progressum i Kiruna och Futurum i Narvik arrangerade East West Arena, EWA, för tredje året i rad i slutet av oktober. 170 företagare och organisationer från Nordnorge, norra Sverige och Finland träffades för att göra affärer, utbyta erfarenheter och lyssna på aktuella föredrag om de stora investeringarna, nya isfria transporter från Shanghai till Narvik och planerade satsningar i Barentsregionen. Den röda tråden under dygnet i Narvik med EWA var samarbete över landsgränserna.

— Men varför ska just vi samarbeta, jo för att vi har ungefär samma kultur, vi ligger relativt nära varandra och så har vi språket. Vi kan kommunicera med varandra. I Finland läser alla skolelever svenska i fem år, säger Martti Hahl.

När det första EWA anordnades 2012, även då i Narvik, kom Gällivareföretagaren Janne Martinsson, JAM Värmeteknik och Tjänster AB, hem med en affär med Norge och även denna gång var inte resan över gränsen fruktlös.

— Jag fick möjligheten att träffa två stora företag som båda är väldigt intresserade av mina produkter. Min affärsidé är att ständigt utvecklas och under besöket i Narvik fick jag chans att höra om vad som efterfrågas, säger Janne Martinsson.

Under middagen på Quality Hotel Grand Royal delades det nystiftade priset ”EWA Award” ut till 2014 års vinnare Kiruna Cargo och CargoNet för deras goda samarbete över gränserna. Nästa EWA blir i Sverige där Malmfälten då får chansen att stå för värdskapet.

Mer information och presentationer finns att hämta på eastwestarena.com

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline.
För högupplösta bilder kontakta stefan@favorreklambyra.se.se