Gruvmässa lockade tusentals besökare

Gruvindustrin upplever nu en hausse som saknar motstycke i historien. Intresset är stort bland arbetssökande för en bransch som betalar bra löner och har ett stort rekryteringsbehov. Torsdagen den 7 april möttes företag och arbetssökande på en jobbmässa i Luleå som utstrålade entusiasm och stora förhoppningar för framtiden.

Arbetsförmedlingen i samarbete med Gruvindustrin genomförde på torsdagen en rekryteringsmässa i Kulturens hus, Luleå för att skapa möten mellan arbetssökande och arbetsgivare inom den otroligt framgångsrika gruvnäringen. Alla de stora bolagen var där inklusive representanter för berörda kommuner.

— Vi ser ett behov av tusentals jobb på tre, fyra års sikt. Därför är det viktigt för oss att i branschrådet för gruvindustrifrågor ta fram denna typ av aktiviteter som underlättar för både företag och arbetsgivare, säger marknadsstrateg Rolf Olsson, Arbetsförmedlingen.

Antalet besökare var cirka 2000 personer, dubbelt så många som man räknat med. Gruvbranschen är kanske den allra hetaste just nu. Lennart Vikberg som är Bergteamets sälj- och produktionschef för enheten inom raiseboring, sammanfattade det hela med: — Jag har aldrig under mina år inom industrin upplevt något liknande.

Produktionen av järnmalm ökar stadigt på grund av en gigantisk efterfrågan. Kina tillverkade en miljon bilar förra året och nu står Indien som nästa stora marknad inför dörren. LKAB's investeringstakt är hisnande fem miljarder per år och rekryteringsbehovet är 1200 personer inom en femårsperiod. För att klara av detta ska LKAB marknadsföra sig starkare även söderut i landet.

I Gällivares monter var det full fart och där stod Nina Eriksson från Företagsbolaget och hjälpte arbetssökande: — Det är otroligt många som besöker oss och skriver under våra intresseanmälningar. Vi informerar om vad som är på gång och intresset är stort.

När intresseanmälningarna samlats in kommer de att sammanställas och skickas ut till medlemsföretagen i Gällivare. — Vi vill hitta personer som kan möta rekryteringsbehovet och hjälper även små företag som inte har så stora rekryteringsresurser men som kan behöva en eller två personer med relativt kort varsel. Idag är behovet runt 100 tjänster, avslutar Nina.

Från Gällivare deltog förutom LKAB, Bergteamet och Företagsbolaget, även Boliden, NCC Construction, samt Nordic Education.