Holländare hittar hem till Gällivare

Det som främst skiljer Gällivare kommun från resten av landet är det stora behovet av arbetskraft. Ett angenämt och unikt problem. Därför beger sig kommunen ut i världen för att berätta om spännande arbetstillfällen, oslagbar natur och allt det andra som kan erbjudas i Gällivare, den arktiska småstaden i världsklass.

Frans Clements och Belle-Amie Clements-de Jonge kommer från Holland och de har länge funderat på att flytta utomlands. 17 miljoner människor trängs på en yta lika stor som Norrbotten och landet är i en djup ekonomisk kris. Varje dag förlorar 125 personer jobbet och sju företag går i konkurs. Det är i princip omöjligt att få ett arbete om man är över 35 år eftersom arbetsgivarna tycker att man är för dyr att anställa. Ett av de länder som de tittade lite extra på var Canada, men ändrade sig efter ett besök på en immigrantmässa förra året.

— Vi har varit i Sverige tidigare och spenderat några veckor i Åsele. Det var jättevackert, men det fanns inga jobb. När vi besökte mässan träffade vi Kajsa Andersson på Expandum som berättade mer om Gällivare och även en representant från Övertorneå, säger Frans Clements.

Familjen Clements bestämde sig för att ganska snabbt åka upp till Norrbotten för att besöka orterna. De gillade både Övertorneå och Gällivare, men det var i slutändan ett enkelt val.

— Det finns jobb i Gällivare. Vi hade sysselsättning en månad efter att vi hade flyttat hit. Nu har vi köpt hus i Dokkas och trivs jättebra. Det är vacker natur, bra fiske och bra arbetsvillkor. I Holland arbetade jag som lastbilschaufför 70 timmar i veckan. Vi känner oss lugnare här och det är skönt.

Frans och Belle-Amies familjer har tagit flytten på olika sätt, men alla förstår varför de valde att lämna Holland. Frans Clements hoppas att de får bättre förståelse när de kommer och hälsar på. Hans son Nick var inte glad när de började prata om att lämna landet för två år sedan.

— Nick ville flytta till sin mamma, men han ändrade sig och är väldigt glad över att han följde med. Idag arbetar han på Corvara Industri- och skadeservice precis som mig och Belle-Amie, men även som kock på O'Learys.

Frans Clements tycker att flytten har gått bra och att de kommit bra in i samhället. De vill tacka Maria Sätterqvist på IN Gellivare och Expandum för all hjälp.

— Just nu är jag i kontakt med andra holländare för att berätta om Gällivare och flytten. Det är roligt att kunna hjälpa Maria och Expandum efter allt de har gjort för oss. Vi trivs jättebra och är otroligt glada att vi tog steget och flyttade.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Mediatales