Inger Junkka har gjort en nystart i livet efter försäljningen av Stora Sjöfallet.

”Jag älskar människorna här”

Under 28 år byggde hon upp Stora Sjöfallet Fjäll AB med fokus på att göra besökarnas längtan till verklighet. Nu har Inger Junkka lämnat över stafettpinnen för nya äventyr.
– Nu gör jag det som faller mig in och njuter av att inte behöva passa tider.

Inger Junkka är en välkänd profil i Gällivare kommun och kallar sig för positiv, flexibel, ordningsam, konservativ och kreativ. Hon har alltid varit intresserad av branschfrågor inom besöksnäringen och är fortfarande verksam i bland annat Företagarnas och Visit Gellivare Laplands styrelser.

— Jag tror inte på slumpen utan allt hänger på dig själv. Jag är inte fostrad till en fjällunge utan har fått lära mig den världen helt själv och är stolt över alla delar i mitt arbete med Stora Sjöfallet.

Hon berättar att när det var dags att plocka ihop alla saker i lägenheten gick det bra, men när det var dags att tömma anläggningen kom alla känslor.

— När jag körde därifrån grät jag, men det var ändå helt rätt beslut att sälja. För fem år sedan fick jag frågan om att förlänga kontraktet med tio år, men då skulle jag vara 63 år och jag hade inte orkat.

Det är många som har frågat Inger Junkka vad som kommer hända med Stora Sjöfallet Fjäll AB nu när hon slutar, och hon berättar att det med varm hand har lämnats över till en ny ägare, Thomas Brandlöv.

— Det kommer att gå jättebra, men det gäller att sätta sin egen prägel och förvalta anläggningen på rätt sätt. För mig har det varit roligt nästan jämnt, men jag har arbetat hårt. Jag har byggt upp Stora Sjöfallet precis som jag vill ha det med de muskler jag har haft. Mitt mål var att skapa en oas i en fjällvärld.

Att gå sysslolös har aldrig varit Inger Junkkas melodi utan hon började tidigt att lägga ut krokar. Nästa år ska hon bland annat arbeta åt Gastronomihögskolan i Göteborg. Uppdraget går ut på att hålla utbildningar i arbetsledning samt organisation och kommer att ta henne runt om i hela Sverige.

—  Det känns underbart och ska bli jätteroligt. Jag är tacksam bara det skramlar runt däcken, då mår jag gott.

Inger Junkka har precis avslutat en intensiv period på Santa Winter Games där hon hade hand om maten i kåtorna på torget i Gällivare. Det blev en succé och det är redan klart att hon ska stå bakom grytorna igen nästa år.

— När Visit Gellivare Lapland skulle hyra kåtorna från en företagare i Jokkmokk sa han att den enda som kan laga mat i dem är Inger Junkka. Så när jag fick frågan så kände jag direkt att; gud vad roligt!

Inger Junkka har lämnat Stora Sjöfallet, men berättar att hon aldrig kommer att flytta från Gällivare.

— Jag älskar människorna här och deras mentalitet, den är rå men hjärtlig.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.