Klart för Malmfältsflyg till Gällivare

I januari startar en ny flygsträcka mellan Gällivare och Luleå. Malmfältsflyg ska trafikera sträckan två gånger per dag under vardagar.
— Regionen Malmfälten är mycket het och vi har stor förhoppning på denna trafik, säger Kjell-Åke Johansson, Expandums VD.

Det är flygbolaget Direktflyg i nära samarbete med Malmfältsflyg som ska flyga reguljärt mellan Kiruna, Gällivare och Luleå dagligen på vardagarna.

— I drygt ett halvår har Näringslivsbolagen Expandum i Gällivare och Progressum i Kiruna genomfört mycket grundliga kartläggningar av underlaget och behovet för denna linje, vilket gör att vi har stor förhoppning på denna trafik, säger Kjell-Åke Johansson, Expandum.

Flygningen från Kiruna till Luleå, med mellanlandning i Gällivare, kommer att ta drygt en timme.

— Tidtabellen är anpassad utifrån de önskemål och behov vi hämtat in från näringslivet och flygen är anpassade för att kunna resa fram och tillbaka över samma dag, säger Tony Järlström, VD för Progressum i Kiruna.

Linjen ska trafikeras med ett 19-sätes turbopropflygplan. Marschhöjden vid flygningarna kommer att ligga på cirka 6000 meters höjd och flygplanet har en marschfart på ungefär 450 kilometer i timmen.

— Det är naturligtvis otroligt positivt att få utveckla vårt linjenät. Det här är helt ny marknad för oss, vi har aldrig verkat på dessa linjer tidigare. Och med tanke på hur hela flygbranschen ser ut idag känns det givetvis positivt att vi utökar. Med våra linjer Kiruna, Gällivare, Luleå, Sundsvall, Umeå och vidare till Östersund är Direktflyg i och med detta den största operatören från Luleå sett till antal destinationer, säger Tezz Torsdotter Ohlsson, VD på Direktflyg.

Direktflyg är idag ett av de större flygbolagen, sett till antal flygplan i Skandinavien, med nio stycken flygplan av typen Jetstream 32. Bolaget har sitt säte i Borlänge och fokuserar på att sälja tidsvinst på sträckor som saknar effektiva resealternativ.