Ett glatt gäng samlade med Linafallet Lodge inför hemresan till Australien.

Långväga gäster i Gällivare

Den storslagna naturen och unika event som Arctic Balloon Adventure lockar turister från hela världen som inte vill missa de upplevelser Gällivare har att bjuda på.

Andreas Olofsson, Linafallet Lodge, har ofta långväga besökare som vill uppleva unika jakt- och fiskemöjligheter och den arktiska fjällvärlden. Nyligen besöktes han av George Sterling, ursprungligen från Skottland och numera bosatt i Sverige. Första gången han besökte Gällivare var på en affärsresa för många år sedan, efter det har han återvänt ett tjugotal gånger. Och nu senast med fyra australiensare som sällskap.

— Jag kommer ofta till Gällivare med gäster från hela världen. Jag vill att de ska få uppleva Lappland och Andreas, Linafallet Lodge, anpassar resan utifrån vilka som är med i gruppen på ett fantastiskt sätt. På bara några dagar har vi hunnit med att fiska fjällröding, åka skoter i fjällvärlden, äta ren tillagad på alla tänkbara sätt och vi avslutade med att åka hundsläde, förklarar George nöjt.

— Tanken var att gruppen skulle hinna med en tur med luftballong också men det var för blåsigt den dagen så vi styrde om programmet och stannade till och åkte hundsläde innan det var dags för dem att återvända till Australien, förklarar Andreas.

Någon som däremot hade bättre flygtur var Sonja Thornéus, ursprungligen från Stockholm och numera bosatt i Boden. Som ensam passagerare flög Sonja med Ginfaras Surkus från Litauen. Efter att hört talas om Arctic Balloon Adventure bokade hon en flygtur redan för ett år sedan. Resan till och från Gällivare var noggrant planerad för att kunna njuta av de vackra omgivningarna under resans gång.

Sonja Thornéus var en av många nöjda ballongresenärer.

— Jag är imponerad av hela arrangemanget, man måste uppleva det för att förstå vilket arbete som ligger bakom upplevelsen. Det var en underbar flygtur. Inför landning så fastnade korgen lite i en talltopp och en av piloterna plockade en kotte som jag fick med mig som ett minne av dagen, berättar Sonja med ett leende.

Laget från Litauen imponerades av eventet och kommer att rekommendera Arctic Balloon Adventure till sina ballongkollegor för nästa år. Det holländska laget Team Kurstjens tackade också arrangörerna Visit Gellivare Lapland för ett fantastiskt väl genomfört arrangemang.

— Ett sådant event kan inte gå av stapeln utan alla sponsorer så vi vill tacka dem, Gällivare kommun, Turistbyrån, Visit Gellivare Lapland och alla gäster som flög med oss under de här dagarna. Vi fick ett varmt välkomnade vid vårt äventyr norr om polcirkeln. Vi mötte inte bara den arktiska skönheten under ballongturerna, utan också genom de människor vi träffade under vår vistelse i Gällivare. Vi ser nu fram emot nästa år för nya flygningar över Dundret och samhället, säger Angel Linders, Leon Kurstjens, Gerrit van Oost och Nico Thevissen.

Mathias Svalenström, projektledare Visit Gellivare Lapland, summerar Arctic Balloon Adventure 2012 som en succé. Nästan 200 personer har fått uppleva Gällivare från ovan i någon av de tio ballonger som deltog. Eventet är säkrat för 2013 och 2014, nästa år är planen att utöka till 15 ballonger för att än fler ska få chansen att flyga.

— Hela arrangemanget har fungerat jättebra och viktigast av allt så har vi haft nöjda passagerare. Vi har redan 75 bokningar för nästa år, avslutar Mathias.

Läs mer på: www.linafalletlodge.se och www.gellivarelapland.se/balloon

Foto: Daniel Olausson