Hanna Winsa tycker det är jättebra att Lantmäteriet äntligen fått tag i kompetent personal.

Lantmäteriet växer i Gällivare

Med samhällsomvandlingen behövs muskler för att kunna ro i hamn all planering och genomförande av bland annat ny infrastruktur och bostäder. Nu utökar Lantmäteriet sin arbetsstyrka och efter årsskiftet flyttar de in i nya lokaler.

Lantmäteriet har redan ett litet kontor i Gällivare med fyra anställda. Men med samhällsomvandlingen behövs en större styrka för att kunna hantera trycket i Malmfälten. Att rekrytera har dock inte varit det lättaste.

— De som är anställda hos oss är lantmätare och ingenjörer. Det har under lång tid varit svårt att rekrytera kompetent personal eftersom det inte finns någon utbildning i Norrbotten. Den som fanns på Luleå tekniska universitet lades ner och närmaste utbildningsorter är Stockholm och Lund, säger Torbjörn Berglund, regionchef.

Han berättar att det är brist på lantmätare i hela Norrbotten och att det är extra viktigt att rekrytera personal med den utveckling som stads- och samhällsomvandlingen innebär för Kiruna och Gällivare.

— Allt ställs på sin spets när man inte hittar den kompetens som behövs. Under de närmaste 15-20 åren har vi väldigt mycket jobb eftersom bostäder, lokaler och infrastruktur som vägar, kraftledningar med mera ska fram i både Kiruna och Gällivare.

Det har varit krisläge på Lantmäteriet och Torbjörn Berglund berättar att det inte har varit lätt att se ljuset i tunneln, men efter sommarens rekryteringskampanj ändrades förutsättningarna.

— Vi fick otroligt bra gensvar och har verkligen arbetat hårt med att även marknadsföra orten och allt spännande som händer med samhällsomvandlingen. Vi har lyckats anställa sex personer och nu är vi ett starkt team på tio personer.

Hanna Winsa är funktionschef i Malmfälten och hon tycker det är skönt att det har löst sig med rekryteringen. Hon återvände hem till Gällivare 2012 för att börja arbeta på Lantmäteriet.

— Jag bodde sex år i Umeå och Luleå och flyttade hem på grund av jobbet, men jag ångrar mig inte utan trivs jättebra.

Lantmäteriet har inte haft så stor bemanning i Gällivare sedan början på 80-talet och det är en mix av hemvändare och inflyttade som börjar arbeta på Energiplan 3 efter nyår och Torbjörn Berglund utlovar en stor inflyttningsfest.

— Det här är en positiv nyhet för både Gällivare och Lantmäteriet och det ska vi självklart fira.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.