Kommunstyrelsens vice ordförande Jeanette Wäppling, Peter Nilsson, kommunstyrelsens andre vice ordförande Henrik Ölvebo, Peter Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Lars Alriksson.

Lokalt företag med mycket hjärta

Gällivare Måleri AB har 16 anställda och omsätter cirka 18 miljoner. De fyra delägarna Jonny Lindér, Ronny Blombacke, Peter Eriksson och Peter Nilsson har breddat verksamheten under årens lopp för att anpassa sig till den lokala marknaden. Nu senast med dotterbolaget Gällivare Måleri Fastighets AB.

Kakel, klinker, asbest- och PCB-sanering, golvläggning, målning samt butiken på Upplagsvägen i Gällivare är idag kärnan i verksamheten. Från att ha varit ett rent måleriföretag bygger man idag badrum från grunden, hanterar farligt byggmaterial med saneringsjobb och utför materialinventering i byggnader som ska rivas.

- När vi blev fyra delägare var det inte många som trodde att det skulle hålla länge men vi har haft en smekmånad på tolv år så det verkar fungera bra. Det är nog tack vare det vi har orkat bli så breda, säger Peter Nilsson.

- Det är extra roligt att ha någon att dela glädjen med när det går bra dessutom. Men vi skulle aldrig köra över någon ideologiskt, säger Peter Eriksson.

Representanter från kommunstyrelsen som besökt företaget tillsammans med utvecklingsenheten berättar att det finns ett behov av 600 lägenheter som behöver förvaltare. Med dotterbolaget Gällivare Måleri Fastighets AB erbjuder bolaget dessutom lokaler och fastigheter för uthyrning men några direkta planer på att ge sig in på bostadsmarknaden finns inte idag.

- Med regeringens nya investeringsstöd till hyresbostäder hoppas vi att fler företag kommer att bygga nya lägenheter i Gällivare, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Alriksson.

- Vintern är en tuff period så det passar ypperligt att syssla med lite fastigheter också, säger Ronny Blombacke.

Ryktet om samhällsomvandlingen har nått branschfolk både i och utanför Sverige som tagit marknadsandelar i Malmfälten.

- Det är svårt att konkurrera på vår egen marknad, vi kan inte kalkylera på samma sätt som stora drakar. Människor lockas av låga priser men vi har länge jobbat med stora företag som lärt alla lokala företag om arbetsmiljö och det är viktigt för oss. Vi ska ju möta kunden i mataffären när jobbet är slutfört så vi måste lämna ärliga anbud där vi räknar på hela summan av ett jobb. Vet vi att extra saker kommer behövas för att det ska bli bra tar vi med det. Lokala företag behöver gå ihop för att vi ska kunna ta oss an stora jobb, avslutar Peter Nilsson och Peter Eriksson.

- Oklanderlig analys. Det är svårt att konkurrera på en egen marknad men inte omöjligt. Alla vet hur mycket kapital Gällivare och Kiruna satsar bara på samhällsomvandlingarna bredvid alla stora industriinvesteringar av Malmfältens gruvjätte, säger Gällivare kommuns utvecklingschef Andreas Hinzer och fortsätter;

- De som har bestämt sig att komma hit kommer i alla fall, stora företag eller små företag. Det är en process som man inte kan stoppa. Våra lokala företag ska fokusera på sin egen utveckling och satsa alla energi på ett bättre lokalt/regionalt samarbete för att leverera ännu smartare produkter, tjänster samt service och även konkurrenskraftiga priser.  

Läs mer på gallivaremaleri.se