Näringslivet prisades i Rockabilly-format

Lördagen den 22 maj gick Gällivares näringslivsgala av stapeln – i år med Rockabillytema! Många gäster var klädda enligt temat, 50-tals rock strömmade ur högtalarna och Elvis minglade bland borden när han inte stod på scenen.  I denna galanta inramning delades en rad olika utmärkelser ut till företagare på orten. Bland annat fick Göran, Tony och Ralf Eriksson från Göran Eriksson Maskintjänst AB motta priset för Årets Företagare 2009.

– Vi är mycket nöjda med kvällen och vill tacka alla gäster, finansiärer och övriga inblandade. Det känns kul att vi kan erbjuda denna informella mötesplats för våra företagare. Vi hoppas att de tog tillfället i akt att stifta lite nya kontakter, säger Nina Eriksson från Företagsbolaget som arrangerade galan.

Och nöjda gäster fanns det gott om. En av dem var Torbjörn Nilsson, Gällivare El & Frysservice.
– Det här är ett bra sätt att samla alla företag till en trevlig gemenskap, det är så sällan man kan göra det annars. Arrangemanget är bra, och det var en fantastiskt trevlig kväll. Extra roligt var att så många hade anammat temat i klädseln, säger Torbjörn.

Men syftet med kvällen var inte bara att knyta nya kontakter utan också att prisa entreprenörer som utmärkt sig under det föregående året. Utmärkelserna är ett sätt att sporra och belöna det arbete som företagarna lägger ner och som är otroligt viktigt för samhället. Gällivare kommun tog även tillfället i akt att uppmärksamma driftiga kommuninnevånare, genom en rad olika stipendier.

Priset för Årets Nya företagare togs hem av Tomas Douhan och Dan Wennström på DW-El AB. – Vi var chockade över att få priset. Många vet inte om att vi finns, men det är roligt att vi är uppskattade och att man är nöjda med oss, säger Tomas.

Följande utmärkelser och stipendier delades ut under kvällen:

Årets Handlare 2009 delades ut av Svensk Handel Gällivare
Pristagare: Jan Wennström, Intersport
Motivering: Han har genom medvetna val utvecklat och förnyat butiken till att "vara i framkant" mot konsument. Företaget präglas av god ekonomi och initiativrikedom. Företagaren själv har ett gott renomme i branschen.

Övriga nominerade:
Fred, Thomas & Mats Sjöholm, Golvia.
Anna-Karin Blanck & Robert Olausson, EXPO - lek & baby, - djur & foder, - present & porslin.

Årets Turistföretagare 2009 delades ut av Visit Gellivare Lapland
Pristagare: Peter Aasa, Grand Hotel Lapland.
Motivering: Företagaren har genom sitt utvecklingsbeslut, berikat Gällivare med ett ökat utbud. Företagaren är ett föredöme för andra företagare med sin framtidstro på Gällivare. Företagaren har en stark profil och ett brinnande engagemang för Gällivare. Genom sin investering hoppas vi att företaget banar vägen för att fler skall våga investera, utveckla och bygga för att öka utbudet för besökare och boende i vår kommun.

Övriga nominerade:
Inger Junkka, Stora Sjöfallet Fjäll AB.
Håkan Johansson, Stefan Landström & Jörgen Karlsson, Snow & Water Adventure Gellivare.

Årets Landsbygdsföretagare 2009 delades ut av Landsbygdsrådet
Pristagare: Pia & Benny Johansson, 4:ans Minilivs.
Motivering: Företaget har utmärkta chanser till fortsatt utveckling som även har stor betydelse för ortsborna, speciellt ungdomar som gärna samlas där.

Övriga nominerade:
Anna-Karin Nordvall & Mårten Lantto, Galgbackens  Islandshästar
Andreas Olofsson & Sven-Erik Persson, Linafallet Lodge

Årets Tillväxtföretagare 2009 delades ut av Expandum
Pristagare: Karl Erik Karlsson, Karl Erik Karlsson i Gällivare Åkeri AB.
Motivering: Genom långsiktigt och målmedvetet arbete i, såväl hög som lågkonjunktur, har företaget vuxit med 233 % de senaste åren och är därmed Gällivares starkaste tillväxtföretag 2009. Företaget, som funnits i 50 år, har idag 20 anställda och nästa generation är redan engagerade i företaget. Under 2009 har man toppat de nationella rankingarna och erhållit både SYNA utmärkelsen och placerat sig som bästa Gällivare företag på Gasell listan. Detta gör företaget till en fullvärdig vinnare av årets tillväxtföretag!

Övriga nominerade:
Ralf Eriksson, Göran Eriksson Maskintjänst AB.
Karl Åke Åneskog, KÅLAB i Gällivare AB.

Årets Nya företagare delades ut av Boliden
Pristagare: Tomas Douhan & Dan Wennström, DW-El AB.
Motivering: Med stort personligt engagemang och yrkesheder, har årets nya företagare tagit klivet från företagsvision till lönsam verksamhet. Oavsett om kunden är ett stort företag eller en enskild person, är företaget mån om att leverera kvalitetsarbeten. Flitens lampa lyser starkt hos denna entreprenör och serviceandan har varit ledande. Och med en bred, heltäckande och mångårig kompetens, har denna samspelta duett, kompletterat varandra och skapat högspänning i Gällivares näringsliv.

Övriga nominerade:
Olof Lehrman, Glada kocken.
Maria Bergalm, Psykologkonsult i Malmfälten AB.

Årets Kvinnliga företagare 2009 delades ut av LKAB
Pristagare: Jeanette Johansson, Jeanette's Thé & Café.
Motivering: Företagaren har på ett framgångsrikt sätt kombinerat både yrkesskicklighet och entreprenörskap i sin verksamhet. En hög servicenivå och en tydlig affärsmässighet har utvecklat och ökat företagets marknadsandelar trots en stark konkurrens. Hon är en yrkeskunnig, noggrann och kompetent person, ett faktum som gör henne till en värdig vinnare av årets pris.

Övriga nominerade:
Malin Ärlebrand, Assurera Försäkringsmäklare AB.
AnnaSofia Mååg, Konstnär.

Årets Företagare 2009 delades ut av Företagarna Gällivare.
Pristagare: Ralf, Tony & Göran Eriksson, Göran Eriksson Maskintjänst AB.
Motivering: Företaget har satsat sig genom en lågkonjunktur och därmed nått en stadig tillväxt och utveckling av verksamheten. Bakom företaget finns engagerade människor och man har även löst en generationsväxling. En värdig vinnare!

Övriga nominerade:
Anders & Tomas Wallstedt, JTA Mat & Catering.
Jonny Uvén, JUC Värmeteknik.

Exportpriset 2010 delades ut av Norrskenet
Pristagare: Miwana AB.
Motivering:  Bolaget har, sedan det startade, utvecklat och etablerat sina produkter, produktkoncept, produkt- och företagsnamn, på den svenska och internationella marknaden. Genom ett entusiastiskt, konsekvent marknadsorienterat och professionellt arbete har bolaget etablerat sig som en av de ledande aktörerna inom sitt varusegment. Bolaget har under en följd av år ökat sin omsättning med bibehållen god lönsamhet. Bolaget är ett bevis på att man i Gällivare kan etablera mindre bolag där kunderna finns utanför regionen.

Årets Ungdomsledarstipendiat 2009 delades ut av Gällivare kommun
Pristagare: Karl -Erik Bodin, Gällivare Schacksällskap.
 
Årets Idrottsungdomsstipendiat 2009 delades ut av Gällivare kommun
Pristagare: Emil Jonson Gällivare Skytteförening.

Gällivare kommun passade även på att åter uppmärksamma Anton Lahdenperä som tidigare blivit utnämnd till Årets Gällivareambassadör samt Marcus Hellner som tilldelats stadsnyckeln.