Ny väg till ett arbete

— Vi bjuder in alla arbetssökande och alla arbetsgivare till ett lättare sätt att mötas, säger Lena Remahl, projektledare Arbetsförmedlingen.

Under två timmar på Folkets Hus i Gällivare ska arbetssökande och arbetsgivare få chansen att träffas under enklare former. Målet är att de så kallade ”speed-dejterna” ska utmynna i nya jobb för de arbetslösa och ny personal för de företag som söker arbetskraft. Alla företag i Gällivare med rekryteringsbehov är välkomna och det utlovas ett personligt möte med de arbetssökande på plats.

— För de som söker arbete kan det här vara ett lättare sätt att komma i kontakt med företag istället för att skriva ner något om sig själv, det är inte alla som tycker det känns komfortabelt, säger Lena Remahl.

Vid speed-dejten står de olika företagen på plats vid varsitt bord där de tar emot de arbetssökande, en och en. Den sökande får lämna sitt CV, presentera sig själv och får samtidigt chans att höra mer om de olika företagen och vilka tjänster de har lediga.

— När man skickar in sin ansökan till ett företag är det lätt att man blir ”en i mängden”. Med det här sättet har man möjlighet att få en personlig kontakt och ofta brukar det komma fram sådant som man kanske glömmer bort att skriva i ett CV eller ett personligt brev.

Lena Remahl och Arbetsförmedlingen har arrangerat den här typen av speed-dejt tidigare i Jokkmokk och resultatet blev mycket lyckat. 100 arbetssökande och drygt 20 företagare kom till mötet.

— Inom de närmaste åren räknar man med att omkring 1200 personer kommer att gå i pension, då gäller det att både vi från Arbetsförmedlingen tillsammans med arbetsgivarna håller oss framme för att täcka upp behoven. Det här med speed-dejt är ett nytt sätt och vi ser att det fungerar, säger Lena Remahl.

Arrangemanget speed-dejt mellan arbetsgivare och arbetstagare på onsdag är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Företagsbolaget, Expandum och Gällivare kommun.

Producerad av: Favör Reklambyrå

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales