Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling och Lars Alriksson under företagsbesök hos fastighetsmäklaren Sandra Ågren, Husman Hagberg.

Stark fastighetsmarknad i Gällivare

Husman Hagberg i Gällivare är ett litet lokalt företag som är del i en stor mäklarkedja. Vid årsskiftet tar Sandra Ågren över det lokala kontoret. Hon har redan planer för att utöka verksamheten med fler anställda och flytta till större lokaler.

Idag sker nästan hälften av alla bostadsförsäljningar privat så det finns ingen brist på jobb för mäklare i Gällivare.

- Det finns många fördelar att köpa och sälja via mäklare, förklarar Sandra Ågren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Husman Hagberg i Gällivare.

- För det första så får du bättre betalt men vi lutar också tillbaka på en juridisk kompetens och känner marknaden och vet till exempel när det är läge att lägga ut ett objekt till försäljning. Vi är nog den enda marknaden som styrs av älgjakten, skrattar Sandra.

Även fast man kan se tendenser på att priserna inte stiger i samma takt de kommande åren så är det en stabil och stark fastighets- och bostadsmarknad i Gällivare.

- Ruljangsen på flyttkedjor kommer att speedas upp då många sitter fast i fel boende idag. Och att satsa på kvalitet lönar sig, vi ser en trend där man satsar på dyrare material vid val av köksinredning till exempel, säger Sandra.

Husman Hagberg sålde tolv nyproducerade bostadsrätter åt Lovikka Bygg AB nyligen och inom loppet av två dagar var alla kontrakt skrivna.

- Här har de verkligen lyckats ta fram vad som efterfrågas. Tvåor och treor med balkonger, carport och hiss som passar en något äldre målgrupp som är köpstark. De har dessutom en lägre månadskostnad som blir möjlig med en något dyrare inköpskostnad. Dessutom frigörs nu flera villor och då vi får en flyttkedja, säger Sandra.

I Gällivare är det en stark efterfrågan på naturnära boenden som den nya stadsdelen på Repisvaara eller Koskullskulle och Tjautjasjaure. Bra skoterkörning, fiske och fritidsliv lockar mer än någonsin.

- Garage är en avgörande faktor, helst vill man ha dubbelgarage. Men man eftersöker också enkelhet och att det ska vara praktiskt med snöhantering. Andra saker som spelar in är närhet till skola, barnomsorg och skidspår, förklarar Sandra.

- Det är ett fantastiskt roligt jobb. Det handlar inte bara om fastigheter utan det är mycket känslor inblandade när någons hem ska säljas. Jag får träffa så många olika människor alltifrån de som ska köpa sitt första egna boende till de som ska sälja sitt hus efter att ha bott där i många, många år och bjuder på sina livshistorier i sina hem, avslutar Sandra.

Andreas Hinzer, Utvecklingschef i Gällivare kommun, konstaterar att bostadsbrist inte är ett lokalt, regionalt eller ens ett nationellt fenomen. Bostadsbrist finns i hela väst- och centraleuropa. 240 av alla kommuner i Sverige har en underskott av bostäder.

I Gällivares fall är det viktigt att notera att det inte finns någon annan kommun i hela Norrbotten som bygger mer bostäder än Gällivare, räknat per 1000 invånare. I Gällivare har vi alltså redan ganska högt fart. Samtidigt river man i Malmberget och det påverka så klart nettoeffekten (källa : SWECO/ Sveriges nya geografi 2016 ).

- Det känns bra att se att här finns ett mycket kompetent företag som HusmanHagberg på plats som känner vår lokala och regionala bostadsmarknad och prisbilden och har en bra känsla för framtidens behov. Sandra Ågrens framgångsrika utveckling är tätt kopplad till hennes effektiva arbetssätt och kvalitetsinriktade service, avslutar Andreas.