Johan Häggkvist, tf platschef Svensk Cater i Gällivare, kommunalråden Jeanette Wäppling och Lars Alriksson, centrumutvecklare Annica Oscarsson och Rolf Salomonsson från Svensk Cater.

Svensk Cater- Malmfältens stora matleverantör

Svensk Cater i Gällivare är ett företag med gamla anor. År 2007 såldes anrika Hedmans Partiaffär till nuvarande ägare, den nationella grossistkedjan Svensk Cater, och är nu den stora livsmedelsgrossisten i Malmfälten, Pajala och Jokkmokk.

Johan Häggkvist, som är tf platschef i Gällivare, tar emot kommunledningen i Gällivare kommun och visar stolt upp verksamheten i Gällivare. Företaget har idag 13 anställda i kontor och lager och omsätter ca 70 miljoner kr per år. Sedan tio år tillbaka anlitar man ett externt åkeri som sköter distributionen till kunderna.

- Vi har 80-85 % av storköksmarknaden i Malmfälten från Riksgränsen till Pajala och Jokkmokk. Vi levererar till restauranger, storkök, caféer, konditorier och bagerier i området. Totalt har vi ungefär 3 000 artiklar i lager och vi har 250 leverantörer som gås igenom varje vecka, säger Johan.

Han berättar vidare att livsmedelsbranschen är en bransch med små marginaler och att den största delen av sortimentet har datumbegränsningar. Det innebär att det ställs stora krav på företaget att ha flöde i lagret för att minska svinn på grund av utgånget datum.

Johan säger att den största utmaningen i Gällivare just nu är samhällsomvandlingen som leder till minskad orderingång då verksamheter i Malmberget stänger ner i väntan nya lokaler men även att verksamheter läggs ner.

- Samtidigt innebär samhällsomvandlingen nya möjligheter då nya Gällivare byggs upp, dels förtätning av centrum med bostäder, Kunskapshuset, multiaktivitetshuset, is- och evenemangsarenan, men även på platser som Repisvaara och i Koskullskulle, säger kommunalrådet Lars Alriksson.  Förtätningen innebär mer folk i rörelse i centrum vilket ger bättre underlag för handel, restauranger och caféer.

- Artikeltillväxten är en utmaning för de mindre Svensk Cater- anläggningarna, säger Rolf Salomonsson, som arbetar med uppbyggnad av nytt lager för Svensk Cater i Luleå. Det kommer även att fungera som en depå mot Malmfälten för att kunna hålla fler artiklar. Dagens kunder kräver uppemot 10 000 artiklar hos grossisten.

Rolf menar att det finns en ökande trend att äta ute, trots att det första man drar ner på i lågkonjunktur är uteätande. I storstadsregionerna uppskattar man att ca 50 % av måltiderna intas utanför hemmet. Lars Alriksson inflikar att i och med förtätning av Gällivare Centrum så tror man att Gällivares befolkning kommer att bli mer urbana och oftare äta och dricka ute.

- Det är intressant och viktigt att träffa våra framgångsrika lokala företag, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jeanette Wäppling.

Lars Alriksson instämmer:

- Det är bra med företagsbesök. Det kommer upp praktiska frågor som man behöver lyfta upp. Kommunal upphandling är just en sådan fråga som kommit upp vid flera företagsbesök och där vi har fått bra inspel från företag att arbeta vidare med.