Erika Drugge visar hur appen StyleLab by Synsam fungerar.

Synsam - med öga för Gällivare

Norrskensgallerian i Gällivare har fått en ny butik och det är nu glasögonkedjan Synsam som startat upp sin verksamhet på orten. Kedjan med många butiker i Sverige och Norden har länge haft sitt sikte på Gällivare och efter öppningen har de tagits emot med öppna armar.

- Vi är självklart glada över att nya butiker etableras i centrum och den handelsanalys som Gällivare kommun initierade förra året visar att det finns stora möjligheter för nya verksamheter i centrum säger Bernt Wennström, utvecklingssekreterare.

Under lång tid har etableringen i Gällivare funnits på kedjans agenda. Kundunderlaget finns, ekonomin är god och marknaden är rätt menar butikschefen Erika Drugge. När plats och lokal var bestämt saknades bara personalen. Legitimerade optiker är en bristvara, men idag, nästan två år senare, står vi här fortsätter Erika.

Smygpremiären som hölls samma kväll som Volkswagen Tours sprinttävlingar på torget lockade inte bara många besökare. Butikens öppning har även lockat inflyttare och butikens personalstyrka består idag av två nyinflyttade Gällivarebor och en hemvändare.

- Det är så roligt att vara i Gällivare. Det är en levande stad där det händer saker hela tiden. Nu har jag knappt tid att åka till min hemort längre med allt roligt som händer här. Det är en god gemenskap i staden och flera av butiksgrannarna har varit in och gratulerat oss säger Erika.

- Glasögon är trendigt och de flesta bokade möten vi har gäller just glasögon och inte linser. Det är till och med många som kommer in och vill köpa bågar med fönsterglas. Tekniken har gått framåt, glas som kan skräddarsys efter kundens användning och behov är några exempel. Vi erbjuder produkter som passar vår tids livsstil. Du köper inte längre bara ett par glasögon och det är det jag gillar, säger Erika Drugge, butikschef.

StyleLab by Synsam är ett sådant exempel där kombinationen av ny teknik och digitala lösningar kan möta kundernas olika behov. I appen kan du se och testa glasögon utan att fysiskt ha dem på dig. Något som många har varit in och vill testa på.

- Det är olikheten som är det roliga i mitt arbete, säger Johan Nilsson, sälj- och kundansvarig i butiken. Jag har både arbetat inom vården och studerat beteendevetenskap och har där insett att människor är väldigt olika, det ser jag dagligen här i butiken också. Vissa vill ha färg, andra vill ha likadana glasögon som de alltid haft och några vill ha ett par riktigt roliga bågar.

- I arbetet med Nya Gällivare är centrum och handeln en viktigt del och det är en spännande tid vi står inför säger Annica Oscarsson, Centrumutvecklare. Snart börjar det ta form och mycket kommer att hända på torget kommande år. Bygget av Gällivares nya skola, is- och evenemangsarena samt kultur- och sportanläggning där kommersiella verksamheter kan integreras är några av dessa.

- Det är roligt att få vara en del av allt som händer här, säger Erika.

- Många har börjat få upp ögonen för Gällivare kommun. Det är tacksamt att ta emot ett gäng som är så sprudlande av energi och glädje till sitt jobb så som personalen på Synsam, avslutar Annica. 

Johan Nilsson och Erika Drugge

Johan Nilsson, sälj- och kundrådgivare och Erika Drugge, butikschef Synsam Gällivare