Simningen startar vid midnatt den 8 juli i Vassaraträsk som ligger mitt i Gällivare.

Triathlon i midnattssol lockar deltagare från hela världen

Den 8 juli arrangeras Laponia Triathlon i Gällivare. Laponia Triathlon är världens nordligaste triathlontävling över Ironmandistans och en av två tävlingar över distansen i Sverige. Tävlingen i en unik miljö och midnattssol lockar deltagare från hela världen.

- Samtliga startplatser är slut sedan en tid tillbaka och deltagarna kommer från nio nationer, säger Robert Johansson som är tävlingsledare.


Unik tävling i världsarvet Laponia

En triathlon över ironmandistansen innebär att deltagarna simmar 3 860 m, cyklar 180 km och avslutar med 42 km löpning. Ironman-tävlingar förknippas oftast till sol och värme, inte minst VM som varje år avgörs på Hawaii. Frågan är dock om inte tävlingen i Gällivare ändå är den mest unika över distansen. Tävlingen avgörs nämligen i midnattssol, bland fjällen, i världsarvet Laponia.

- Simningen startar vid midnatt den 8 juli i Vassaraträsk som ligger mitt i Gällivare. Därefter cyklar man till Stora Sjöfallet där tävlingen avslutas med löpning. En tävling i en verkligt unik miljö, berättar Robert Johansson.

Lockar deltagare från hela världen

En testupplaga av arrangemanget genomfördes sommaren 2016 då deltog drygt 30 tävlande och inför årets tävling har intresset varit rekordstort. De 100 startplatserna har tagit slut sedan en tid tillbaka och de tävlande kommer från nio nationer, de mest långväga deltagarna kommer från Nya Zeeland och Mexiko.

- Vi hade kunnat ta emot fler deltagare men vi vill utveckla arrangemanget långsamt för att bibehålla en hög kvalitét och ge deltagarna en unik upplevelse, säger Robert Johansson.

Laponia Triathlon Sprint

Gällivare Endurance Club som arrangerar Laponia Triathlon arrangerar även en kortare triathlon i centrala Gällivare. Laponia Triathlon Sprint avgörs på kvällen den 6 juli och distanserna är 750 m simning, 20 km cykel, 5 km löpning.

För mer information kontakta;
Robert Johansson, tel 073-801 69 08 alt. Tommy Niva, tel 070-209 61 83

Läs mer på eventets hemsida och på Facebook.

Foto: Nadja Odenhage