Foto: Träningsfesten

Utmana dig själv i Gällivare

Gällivare bjuder in till utmaningar året runt. Från klassiker som Dundret Runt och Linasvängen till event som Soldalen Classic, Dundret Extreme Running, Laponia Triathlon och nu senast Träningsfesten.

Träningsfesten bjöd på en heldag med träning som lockade 135 personer från hela Norrbotten. Redan vid uppvärmningen på lördagens event utlovades en uppföljning nästa år. Träningsfesten utvecklas och blir då över en hel helg.

- Helgen blev oerhört lyckad! Alla som kom var glada, svettiga och oerhört positiva. Man gillade blandningen av pass, stämningen, de duktiga instruktörerna och upplägget. Anton Jonsson Lahdenperä var bland annat på plats och tyckte det var kul och hoppades på en fortsättning, säger arrangören Amanda Matti och fortsätter;

- Planerna för nästa år är redan påbörjade och datumet är spikat till sista helgen i september. Då blir det två dagar med pass ungefär som i år, dessutom kommer vi ha utomhuspass och föreläsningar. Vi kommer att försöka ha ännu fler pass att välja på och också någon längre paus under dagen. Vi vill också utöka kringaktiviteterna med hjälp av utställare, så att de som kommer på Träningsfesten dels kan träna men också kanske kan få en kort massage, koppla av på en inomhusstrand eller något annat häftigt. Det kommer inte bli en vanlig mässa, det är helhetsupplevelsen vi vill få ihop. Energin, inspirationen och glädjen!

En av instruktörerna på Träningsfesten var Mattias Lindmark som höll i passet Hårdrocksfys. Passet föddes när han slog ihop sina träningsförebilder; Charlotte Kalla, Thomas Wassberg och Slayer. Gällivareborna antog utmaningen, passet blev fullbokat, och det blev en riktig svettfest.

- Mitt bästa träningstips till alla där ute är att våga vägra funktionsplagg och proteinshakes. Lämna mobilen hemma och stick ut i naturen och aktivera dig. Man behöver inte göra det så svårt. Har du inte träningskläder? Ta på dig jeansshorts. Dessutom är det underskattat att vara nybörjare, våga testa nytt och våga vara kass. Då går utvecklingskurvan spikrakt uppåt, säger Mattias Lindmark.

Hårdrocksfys
Foto: Emma Björkman Stenström

Träningsfesten hölls på Quality Hotel Lapland som var nöjda med dagen.

- Vilken succé Träningsfesten blev. Det sprudlade av glädje, svett, fart och fläkt, hela hotellet rycktes med i träningsanda, och de som inte anmält sig detta år sa att de absolut ska vara med nästa gång för det såg så roligt ut. Vi längtar redan efter Träningsfesten 2018, säger Louise Eriksson, Quality Hotel Lapland.

Gällivare kommun stöttar en rad event som bjuder på utmaningar och upplevelser för lokalbefolkningen men som även får många att resa till orten för att ta del av det som erbjuds här. Förutom arrangemang så satsas det på olika sätt på sådant som inbjuder till en aktiv fritid. Utegymmet i Sandviken, Sommargympa erbjuder gratis träning för alla åldrar, Sjöparken som utvecklas till en aktivitetspark för alla med en ny is- och evenemangsarena, den kommande friidrottshallen och ett multiaktivitetshus för att nämna några exempel.

- Det har hänt mycket i event- och aktivitetssektorn under de senaste två åren i Gällivare. Svårigheten är inte att hitta de nya idéerna, utan att tillåta plats och ge stöd för nya idéer. Från kommunens sida stöder man idag events som är traditionellt väl etablerade och alla nya med bra utvecklingspotential. Det skapar ett attraktivt samhälle, förbättrar sociala relationer och ekonomisk tillväxt inom olika branscher. En ”win-win” situation för alla i Gällivare, säger Andreas Hinzer, utvecklingschef Gällivare kommun.