Världens nordligaste ballongevent

Fler turister upptäcker vad den arktiska småstaden Gällivare har att erbjuda och det märks genom fler besökare och ökat antal gästnätter. Arctic Balloon Adventure, 8-16 februari, är ett av de unika event som lockar både ballongteam och besökare från hela världen.

Den 8-16 februari är det dags för det sjätte internationella Arctic Balloon Adventure som för andra gången anordnas i Gällivare. Eventet arrangeras av Visit Gellivare Lapland i samarbete med Gällivare kommun och Easy Event. Tio ballongteam från sju olika länder kommer att delta i lättsamma tävlingsgrenar och även ta med sig passagerare över det snötäckta landskapet. Det här är världens nordligaste ballongevent och något för den som vill ha en upplevelse utöver det vanliga.

Arrangörerna märker av ett ökat intresse och har redan veckorna innan eventet nästan fyra gånger fler bokningar i jämförelse med föregående år. För att möta efterfrågan så har extra ballongturer satts in helgerna både före och efter eventet.

Teamet gör ballongen flygklar.

— Det är självklart ett stort intresse lokalt men det här är verkligen ett internationellt arrangemang. Vi har ballongteam från Spanien, Holland och Schweiz för att nämna några och de som bokat in sig för en ballongtur kommer från hela landet men vi har också långväga besökare från Tyskland och Sydafrika, förklarar Mathias Svalenström, projektledare Visit Gellivare Lapland.

Snart fylls himlen med färgglada ballonger som under sina turer klättrar upp till ca 800 meters höjd och glidflyger, beroende på vindstyrkan, med en hastighet på ca 50 km/h. Men vare sig man vill åka med och uppleva Gällivare från ovan eller håller sig kvar med båda fötterna på jorden blir Arctic Balloon Adventure ett minne för livet.

— Ballongturerna tar totalt ca 3 timmar där själva flygtiden är på ungefär 1,5 timmar. Man ska inte avskräckas av minusgrader då det är betydligt mildare i korgen. Men självklart ska man klä sig varmt och ha ordentliga skor. Planerad landningsplats är Sandvikens badplats för att så många åskådare som möjligt ska få chansen att se ballongerna landa, förklarar Mathias.

— Det är tydligt att besöksnäringen blir allt viktigare med både ökad omsättning och ökat antal gästnätter. Framgången beror dels på lokala satsningar men också på samarbetet mellan Visit Gellivare Lapland och Swedish Lapland. Ballongeventet är ett unikt arrangemang som blev väldigt lyckat förra året vilket gör att piloterna och deras team vill komma tillbaka hit i år, avslutar Tommy Nyström, kommunalråd Gällivare.

Kontakta Gällivare turistbyrå för mer information på info@gellivarelapland.se eller ring 0970-166 60.

Läs mer på: www.gellivarelapland.se/balloon

Foto: Anna Johansson, Visit Gellivare Lapland.