Representanter från kommunstyrelsen på företagsbesök hos Lapplands Djurklinik på Oljevägen i Gällivare.

Växande smådjursklinik

Representanter från kommunstyrelsen och Gällivare kommuns utvecklingsenhet har besökt Lapplands Djurklinik. Smådjurskliniken har funnits på orten i snart fem år och med cirka 5000 hundar i kommunen finns en stadig kundbas. Nu växer verksamheten och nyanställer en veterinär.

Klinikens ägare, VD och tillika veterinär Julia Engqvist berättar att förebyggande vård med kost- och hälsoråd är en stor och viktig del av deras arbete. Men med ständig jourverksamhet så är det givetvis många akuta sjukdoms- eller olycksfall som blir en del av personalens vardag. På kliniken arbetar efter senaste rekryteringen fyra heltidsveterinärer, djurvårdare, djursjukskötare och en administratör.

- Vi har exempelvis bra pris på djurfoder och med klubb Kometen ger vi ett förmånligt rabattsystem. Vi säljer specialfoder för sjuka eller överviktiga djur men har även friskfoder i vårt sortiment. Vi vill ju att djuren ska få ett långt liv med sina ägare.  Genom våra insatser för människornas fyrbenta vänner hoppas vi kunna bidra möten mellan människor (och djur), förklarar Julia Engqvist.

Lapplands Djurklinik är en välutrustad klinik med digitalröntgen, ultraljud, en operationsavdelning där de flesta operativa ingrepp kan utföras, ett eget lab och tandbehandlingsrum med tandröntgen. Här finns också en egen rehabiliteringsavdelning med hjälpmedel som vattentraskare för skonsam gymnastik och laserbehandling finns tillhands. Tandvård för smådjur är Julias eget intresse och kliniken samarbetar med specialister inom ortopedi och ögonsjukdomar som flygs hit regelbundet för att kunna tillmötesgå kundernas önskemål.

- Vi har kunder från Jokkmokk, Pajala, Kiruna och Överkalix som reser hit med sina djur. Vi har dessutom en klinik i Boden så vi har ett stort upptagningsområde, säger Julia.

- Det är roligt att höra om entreprenörer från Gällivare som expanderar till andra kommuner, säger Henrik Ölvebo, kommunstyrelsens andre vice ordförande.

En del av personalen är inflyttad till Gällivare från andra delar av landet men också från länder som Tyskland och Österrike. IN Gellivares inflyttningsservice har anlitats i jakt på bostäder.

- Jag flyttade själv till Gällivare 2008 och föll för naturen och trivs väldigt bra här. Skidspåren är fantastiska så det ska kommunen ha all eloge för, säger Julia.

- Tillgänglighet och standard på skidspåren är en del av kommunens vision om en arktisk småstad i världsklass så det är roligt att höra, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Alriksson

- Man blir så glad av att träffa människor som har ett stort engagemang som Julia, avslutar Jeanette Wäppling, kommunstyrelsens vice ordförande.

Läs mer på lapplandsdjurklinik.se