Syftet med Almis lista, där Rocklast AB i Gällivare ligger etta, är att lyfta fram framgångsrika företag som inspiration för andra i regionen.

Vinnaren som växer snabbast

— Jag fick en chock när Almi ringde och berättade nyheten, säger en glad Fredrik Tiensuu, vd och ägare av Rocklast AB.
Företaget i Gällivare som är det mest snabbväxande företaget och vinnare av årets "Tillväxtliga" i Norrbotten.

Transport- och entreprenadmaskinföretaget Rocklast toppar årets tillväxtliga i Norrbotten med sin omsättningsökning på över 325 procent. På en knastrig linje från Thailand efter att ha varit på en mässa i Shanghai, berättar Fredrik Tiensuu om vad som borde ligga bakom den enorma ökningen, nämligen samarbete;

— Jag har sedan några år ett gott samarbete med min morbror Hans Fagerlönn, som också är delägare i Rocklast, och hans företag Malmfältens Kross och vi arbetar i stort sett över hela Sverige.

De har bland annat dumprar i LKABs nya gruva i Mertainen, jobb i Aitikgruvan i Gällivare och flera maskiner i området runt Stockholm. Fredrik poängterar vikten av ”flera ägg i korgen” och att vara flexibel.

— Man blir väldigt sårbar som företagare om man enbart har en kund. Det är också viktigt att våga röra på sig och följa marknaden. Även om företaget är beläget i Gällivare ska man hänga med i vad som händer utanför.

Rocklast AB har mellan fem och tio anställda beroende på antal uppdrag. De hyr även in personal vid högre arbetsbelastning. Företaget inriktar sig på transport- och maskintjänster inom gruv- och anläggningsbranschen och startade 2010. De blev klar med miljö- och kvalitetscertifieringen enligt ISO 9001 samt ISO 14001 under sommaren 2014.

— Just nu satsar vi inte på några investeringar utan arbetar på mitt i rådande klimat i branschen med sjunkande malmpriser, nedlagd gruva och en förbifart i Stockholm som är lagd på is. Vinsten känns trots allt bra att ha i ryggen när det vänder, för det gör det alltid, säger Fredrik Tiensuu.

En gång om året publicerar Almi en lista med de tio snabbast växande företagen i länet. Tillväxten mäts som omsättningsökningen för de två senaste åren. Företagen ska ha mellan fem och 250 anställda och visa ett positivt resultat. Vid en ceremoni på länsresidenset fick de tio som toppade listan diplom och blommor av landshövding Sven-Erik Österberg.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Text och bild är fri att användas av media och kräver ingen byline.
För högupplösta bilder kontakta stefan@favorreklambyra.se.