Extremfilmare med
högtflygande planer

Han har hela världen som arbetsplats. Senast var det motorcrossfilm i Spanien, nu är han på väg för att filma snöskotrar i Colorado och efter det väntar Alaska. Låter det glamoröst? Nja, verkligheten är kanske inte så tjusig alla dagar. Men Petter Grimborg trivs alldeles utmärkt och skulle inte byta bort en enda dag.

Petter Grimborg är 26 år, och har drivit sitt företag, Grimborg Production, under nästan två år. Affärsidén är att producera extrem actionfilm. Snabba, häftiga och ibland farliga actionscener med snowboardåkare, snöskotrar och nu även motorcross är mycket populära.
– Det har gått bra, det är många som gillar filmerna och jag har lyckats hitta rätt kontakter och sponsorer, berättar han.
Petter är självlärd som filmare och gör hela produktionen själv. Det vill säga han filmar, klipper och lägger musik.
– Film har alltid varit mitt stora intresse. Genom att se och lära av de riktiga proffsen och eftersom jag har hållit på ett tag så har jag hittat känslan för vad som blir bra.
Men att producera film är dyrt. Det är resor, helikopterlyft, bränsle, boende och mycket annat som gör att kostnaderna drar iväg, även om han försöker göra allt för att hålla dem nere.
– Vi bor tillsammans både åkare och filmare, lever billigt och vi jagar sponsorer och andra som kan bidra för att kunna genomföra dessa projekt.

Jag jobbar också med andra produkter som man kan marknadsföra och sälja i samband med filmerna, berättar Petter. Så för att kunna leva på sin hobby har han utvecklat sin affärsidé vidare. Idag är det inte bara film utan också kläder, reklamfilmsproduktion, shower och events.
– Jag har ett eget klädmärke som jag marknadsför i mina filmer. Tanken är att kläderna ska gå att köpa via Internet om ett par veckor. Jag jobbar också med planeringen av några större events med snöskoter, snowboard och motorcross.
Närmast i tur står en resa till Colorado. Där ska mer snöskoterfilm spelas in. En dvd som ska distribueras tillsammans med ett av Sveriges största magasin i genren gör att hans nästa film kommer ut i drygt 20 000 ex.
– Det kommer att ge grymt bra marknadsföring av mitt klädmärke, mina andra filmer och de events som är planerade, tror Petter.
Genom Idéum har han fått tips och råd som underlättat företagandet. Idéum är ett samarbete mellan Företagarna, ALMI, Centek, näringslivsutvecklingsbolaget Expandum, Gällivare kommuns utvecklingsenhet och Arbetsförmedlingen med syfte att underlätta start och utveckling av nya företag.
– Jag kan verkligen rekommendera andra som funderar på att starta eget att ta kontakt med Idéum, säger Petter.

Producerad av [imega] promotion


Petter Grimborg, Grimborg Production, har gjort häftiga och spektakulära uppvisningar till sitt yrke.