Varma stenar, björkolja och laser hjälper till att hitta balansen

Sara Sundvall startade sitt dag-spa för två år sedan. Hon hade just fått ett erbjudande om en fast tjänst som lärare men valde att satsa på sin dröm.
– Visst har det varit mycket jobb, men jag ångrar inte en dag, säger hon.

Efter en rundvandring i det smakfullt och stilistiskt inredda lokalerna som doftar ljuvligt och andas lugn och avkoppling slår vi oss ner i relax-rummet. Det är inrett i beiga nyanser med trä, mjuka tyger och små detaljer som påminner om att vi befinner oss i Lapland. Lugn bakgrundsmusik, intrycken och doften av nybryggt te gör att all stress försvinner, tiden blir oändlig och man får verkligen en behaglig känsla av avkoppling.
– Det har gått fort, säger Sara när hon tittar tillbaka. Innan starten hade hon gjort en affärsplan som hon har följt. Men punkterna har avverkats i snabbare takt än vad som var tänkt.
– Min plan var att ha två anställda inom tre år. Det målet är uppnått. Monika A Karlsson, diplomerad terapeut, anställdes redan för ett år sedan. Sabine Miszler börjar sin anställning under hösten. Hon kommer från Tyskland och har varit spa-ansvarig på en större anläggning. Sabine är aukt. Hudterapeut och nagelteknolog/designer. Linda Sundvall kommer också att börja jobba i butiken samt med administration inom kort.

Vägvalet blev avgörande

För några år sedan hade Sara ett lärarvikariat som var på väg att ta slut. Det fick henne att fundera på framtiden. Hon har alltid varit intresserad av olika spa-behandlingar och ville fortsätta arbeta med människor. Det ledde till att Sara hoppade på en utbildning till spa-terapeut hos Axelssons spa-skola i Stockholm. Precis när hon var färdig fick hon ett erbjudande om en fast lärartjänst. Hon valde mellan tryggheten och att satsa på sin dröm, och bestämde sig för att satsa på drömmen.

Stå på en stabil grund

– Att vara egen företagare innebär stor personlig utveckling. Man måste verkligen ta eget ansvar, och man lär sig otroligt mycket. Men det är också viktigt att vara väl förberedd. Idéums utbildningar och rådgivning är något som alla borde ta del av innan de ska stå på egna ben, menar Sara.

Idéum är ett samarbete mellan Företagarna, ALMI, Centek, näringslivsutvecklingsbolaget Expandum, Gällivare kommuns utvecklingsenhet och Arbetsförmedlingen med syfte att underlätta start och utveckling av nya företag.

- Vidareutbildning är viktigt, det gäller att hänga med i utvecklingen men framförallt att säkra kvalitén i verksamheten, säger Sara.
Gästerna som besöker Spa4you är kompisgäng på födelsedagskalas eller möhippa, jobbarkompisar på friskvårdssatsning, par, turister som gärna testar den samiska Zamezen-behandlingen och många fler.
– Hit kommer både kvinnor och män i alla åldrar för att få lite avkoppling och för att bli ompysslade en stund. Eller för att få hjälp med hudproblem. Förutom klassiska spa-behandlingar som till exempel inpackningar, massage, kurbad och floating erbjuder vi lymfdränering och laserbehandlingar mot acneärr och andra hudproblem.

Helheten är viktigast

– Intrycket måste hålla hela vägen genom vårt bemötande, de produkter och behandlingar vi erbjuder, inredning och stämningen. Jag har bestämt mig för att kvaliteten hela tiden ska vara den bästa möjliga. Det betyder att vi ständigt vidareutbildar oss och testar nya behandlingar och produkter och verkligen utvärderar dem innan vi bestämmer oss för att ta in det hos oss. Sara poängterar också att personalen betyder oerhört mycket.
– Utan min personal skulle det inte gå. Och inte skulle det vara lika roligt heller, säger Sara.

Producerad av [imega] promotion


Spa4you i Gällivare Monika A Karlsson, Sara Sundvall, Linda Sundvall och Sabine Miszler ger Gällivarebor och besökare en upplevelse för stunden som lämnar behagliga avtryck.